Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Preventivní vlak zavítal také do Zlína

ZLÍN: Nehody a neštěstí na přejezdech v České republice. 

Letos již pošesté vypravily České dráhy, BESIP, Drážní inspekce, ČD Cargo ve spolupráci s Policií ČR speciální Preventivní vlak, který stojí na netradiční konfrontaci mladých lidí s realitou. Letos poprvé tento netradiční vlak přijel i do Zlína. Studenti i veřejnost navštívili několik vagonů, v nichž viděli krátké filmy s ukázkami reálných neštěstí na železnici, při kterých zbytečně umírají lidé. Prošli praktickým nácvikem první pomoci se záchranáři a diskutovali s drážními vyšetřovateli, policisty a odborníkem BESIPu.
 
Policistky z preventivně informační skupiny ze Zlína připomněly mladým lidem konkrétní tragické nehody, které šetřila policie ve Zlíně v roce 2009. Jednalo se např. o neštěstí, jenž se stalo ve Vizovicích na festivalu Master of rock. Tehdy nepozorná mladá žena vstoupila do kolejiště přímo pod projíždějící vlak, který jí amputoval obě nohy. I přes okamžitý letecký převoz do Fakultní nemocnice v Olomouci, se její končetiny nepodařilo zachránit.
 
Akce se zúčastnilo celkem 306 dětí ze Zlínských základních a středních škol, kteří se v hodinových intervalech aktivně zapojovali do tohoto preventivního projektu. Nejen poslechem, ale také osobní účastí a pomocí při záchraně člověka zraněného na železnici.
 
 
 
26. března 2010,  nprap. Monika Kozumplíková 

vytisknout  e-mailem