Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Převozy nelegálních migrantů - obvinění 14 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech zadrželi 14 osob (13 cizinců a jednoho občana České republiky). Mezinárodní organizovaná skupina osob měla podle našich závěrů zajišťovat přepravu ilegálních migrantů, především osob z území Turecka, do České republiky nebo přes území České republiky do dalších zemí Evropské unie. 

Případem s krycím názvem HATIN se policisté NCOZ zabývali od srpna 2021. Osoby měly zorganizovat neoprávněné překročení státní hranice České republiky nejméně tisícovce ilegálních migrantů, od kterých měly inkasovat nemalé finanční částky. Celkový dosud odhadovaný prospěch skupiny činí podle našich závěrů nejméně 1 milion euro. 

Zadržení byli obviněni z trestných činů „účast na organizované zločinecké skupině“ dle § 361 odst. 1 alinea druhá trestního zákoníku a „organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice“ dle § 340 odst. 1, 3 písm. a), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku. Všech 14 obviněných bylo vzato do vazby. 

Jako výnos z trestné činnosti kriminalisté zajistili cca 900 tisíc Kč v hotovosti a 2 osobní motorová vozidla. 

Na realizaci případu, která proběhla na celém území České republiky, s kriminalisty NCOZ spolupracovali policisté Útvaru rychlého nasazení a zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. 

V případě pravomocného rozsudku obviněným osobám hrozí tresty odnětí svobody až na 16 let. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové. 



plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
27. června 2023

vytisknout  e-mailem