Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Převrácená cisterna

V úterý dne 14. července krátce po půl sedmé večer došlo v Praze 5 v podjezdu pod přemostěním Barrandovského mostu ve směru na Plzeň a Strakonice (z Prahy 4 na Prahu 5) k havárii polského kamionu.  

Jeho řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost, v zatáčce nezvládl řízení, narazil do svodidel a čtyřicetitunový tahač i s cisternou převrátil na bok. On i jeho desetiletý syn, který s ním seděl v kabině nepřipoután, utrpěli lehčí zranění, se kterými museli vyhledat ošetření v nemocnici. Dechová zkouška u řidiče na přítomnost alkoholu v krvi byla negativní. Následkem havárie došlo k zablokování komunikace a značným problémům v dopravě. Dopravní policisté na místě odkláněli dopravu směrem na Barrandovský most a Smíchov. Regulovali též dopravu na ulici Modřanská a prováděli dohled nad provozem kamionů na Jižní Spojce. Do akce byly zapojeny všechny složky integrovaného záchranného systému.
 
Bylo nutné, aby se na místo co nejdříve dostavil odtah a taktéž náhradní cisterna k přečerpání nákladu, který tvořila sypká glukóza. Situace se ale komplikovala, neboť nejprve bylo třeba, převrátit soupravu na kola. V nočních hodinách byl z místa odtažen tahač, cisterna i nadále zůstala na místě. V noci a časně ráno se v těchto místech komplikace v dopravě nevyskytly.
 
O mnoho horší situace je však očekávána dnes v ranní špičce. Policie průběžně poskytuje informace do centra dopravních informací a situaci monitoruje. Kolem osmé hodiny by se na místo měla dostavit náhradní cisterna, do které bude přečerpán náklad. Do té doby budou osobní motorová vozidla i kamiony projíždět pod tímto přemostěním levým jízdním pruhem. V okamžiku, kdy se sem dostaví těžká technika, bude tato oblast zcela uzavřena a nákladní doprava bude směřována na objízdnou trasu. Ta povede přes ulici Strakonickou do Moulíkovy, Nádražní, U Lihovaru a odtud zpět na Strakonickou a nájezd na Barrandovský most. Řidiči osobních motorových vozidel mohou trasu volit dle individuálních potřeb do Radlické, Plzeňské, Strahovským tunelem, anebo Mrázovkou.
 
Policisté budou samozřejmě po celou dobu na místě. Situaci budou monitorovat a reagovat na aktuální stav v dopravě. Přečerpání nákladu a odstraňování cisterny potrvá pravděpodobně po celé dopoledne. V této souvislosti policie vyzývá všechny řidiče, aby dbali maximální opatrnosti a řídili se jejími pokyny.
 
15.7.2009   por. Bc. Eva Miklíková

vytisknout  e-mailem