Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

„Přezutí“ automobilů

PŘÍBRAMSKO - Za ztížených povětrnostních podmínek je velmi důležité plně se věnovat řízení. 

Počasí nám brzy začne ukazovat i svou horší stránku, půjde o značný pokles teplot, sníh a mráz. Pro mnohé řidiče není jednoduché zvládnout jízdu na zledovatělé a zasněžené vozovce. Než si na tyto nové podmínky zvyknou, dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod.

V zimním nečase se automobil chová úplně jinak, než je tomu v létě. Více hrozí smyk a také se prodlužuje brzdná dráha. Těmto rizikům je potřeba přizpůsobit styl jízdy. Šoféři by měli jezdit pomaleji, harmonicky a plynule, plně se věnovat řízení a soustředit se hlavně při brzdění a zatáčení. I lehké sešlápnutí brzdy může být nebezpečné, když není před vozidlem dostatek místa, proto je nutné dodržovat bezpečné rozestupy. Na mokré vozovce měl být rozestup mezi vozy třikrát větší než na suché silnici. Samozřejmostí je použití zimních pneumatik s dostatečnou hloubkou dezénu, a to minimálně 4 mm, mají lepší stabilitu při průjezdu zatáčkou a poskytují maximální přilnavost.

Zimní pneumatiky jsou povinné od začátku listopadu do konce března, pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se během jízdy může na vozovce sníh a led vyskytnout. V případě nesplnění této povinnosti hrozí motoristům pokuta ve správním řízení ve výši 1,5 až 2,5 tisíce korun nebo příkaz na místě do dvou tisíc korun.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
4. listopad 2022


 

vytisknout  e-mailem