Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Při dopravně bezpečnostní akci přistihli policisté 14 řidičů pod vlivem alkoholu

Od středy 9. do pátku 11. listopadu 2011 probíhá na území hlavního města Prahy dopravně bezpečnostní akce. Policisté se v ní tentokrát zaměřili zejména na dodržování dopravního režimu chodců, a to v rámci projektu Policejního prezídia ČR „Bezpečné přechody“. Součástí kontrol bylo samozřejmě také dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči motorových a nemotorových vozidel, pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech, a také dodržování Evropské dohody o práci osádek vozidel v mezinárodní silniční dopravě. Čísla nejsou nijak lichotivá. Akce ještě neskončila a policisté již nyní evidují celkem 14 řidičů přistižených při řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu.  

Kontroly probíhají po celém po území hlavního města Prahy, jak na pevných stanovištích, tak i motorizovanými hlídkami. Policisté jsou přítomni na vytipovaných přechodech pro chodce, kde provádějí dohled nad dopravním režimem těchto účastníků silničního provozu. U 11 z nich již zaznamenali přestupkové jednání, které se v drtivé většině týkalo přecházení vozovky na červenou. Dvě osoby z tohoto počtu oznámili na úřad do dalšího správního řízení, neboť s přestupkem nesouhlasily. Naopak ti chodci, kteří se chovali v souladu s předpisy, obdrželi od pracovníků preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, přítomných na některých přechodech, drobné předměty s reflexními prvky.
 
Kontroly probíhaly samozřejmě také v nočních hodinách. Ze čtvrtka na pátek řidiči nepochybně zaznamenali větší množství uniformovaných policistů na ulici 5. května v Praze 4, kde byla ve směru do centra i z centra zřízena dvě větší kontrolní stanoviště. Kromě policistů z dopravní služby zde byli přítomni také příslušníci cizinecké policie a Pohotovostní motorizované jednotky, kteří na místě plnili specifické úkoly dle svojí specializace. Na místě měli policisté k dispozici také zařízení „LOOK“ určené k vyhledávání odcizených vozidel podle registračních značek. V kontrolách se zaměřovali zejména na dodržování zákazu požívání alkoholu řidiči motorových vozidel před a během jízdy a dodržování dalších ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.
 
Do současné doby policisté v rámci této akce zkontrolovali 430 vozidel, z toho 14 nákladních. U 8 z nich zjistili porušení zákona o silniční dopravě, které spočívalo například v nedodržení stanovené doby řízení a odpočinku, nesrovnalosti v dokladech, apod. U celkem 14 řidičů zjistili přítomnost alkoholu v jejich dechu. Nejvyšší hodnota přitom činila přibližně 1,5 promile. Nevyhovující technický stav zjistili policisté u celkem 36 vozidel a za tyto přestupky udělili pokuty ve výši bezmála 22 tisíc korun. Za další porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích udělili dalších 24 pokut ve výši bezmála 20 tisíc korun. Celkově policisté prozatím řešili 280 přestupků.
 
Vzhledem k předvánočnímu období má tato akce spíše preventivní charakter. Policie v ní reaguje na dlouhodobý negativní trend na poli dopravních nehod s účastí chodců, na stále relativně vysoký počet nehod způsobených pod vlivem alkoholu, a celkově na počet dopravních nehod, které s sebou nesou tragické následky. Vždyť jen za poslední týden došlo v Praze ke dvěma dopravním nehodám, při kterých zemřeli čtyři lidé.
 
Přestože pražská policie meziročně zaznamenává úbytek dopravních nehod, jejich následky se různí. Tak například v letošním roce již policie zaznamenala více usmrcených osob, než tomu bylo loni. K výrazně rizikovým faktorům v silničním provozu přitom patří chodci, kteří v průměru zaviní 40 – 50% všech dopravních nehod. Jen za letošní září policie zaznamenala celkem 51 nehod s účastí chodců, přičemž zavinění na jejich straně bylo ve 20 případech. V šesti případech nehody zavinily děti. Celkem osm chodců utrpělo těžké zranění a 10 jich bylo zraněno lehce. Od ledna do září letošního roku řešila pražská policie 403 nehod s účastí chodců. Zavinění na jejich straně přitom bylo ve 163 případech. Celkem 10 chodců při těchto událostech přišlo o život.
 
Nehodovost na území hl. m. Prahy v období leden – říjen 2011viz. příloha.

Kpt. Bc. Eva Stulíková 11.11.2011

vytisknout  e-mailem