Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Při fotbalovém utkání museli zasahovat policisté

LIBEREC - V sobotu v podvečer bylo odehráno fotbalové utkání mezi FC Slovan Liberec a AC Sparta Praha. Pořádkové síly museli řešit dílčí narušení veřejného pořádku. 

V sobotu v podvečer se na stadionu U Nisy sehrálo fotbalové utkání mezi celky FC Slovan Liberec a Sparta Praha. Utkání bylo vyhodnoceno jako rizikové. Na utkání do Liberce přijelo hostujícímu týmu fandit zhruba šest stovek fanoušků Sparty. Již příjezd některých z nich se neobešel bez problémů. Policisté museli řešit některé z nich, kteří jeli na utkání vlakem a po cestě jej zdemolovali. V Turnově je policisté zkontrolovali, ztotožnili a hlavním aktérům udělili blokové pokuty. Další exces řešili policisté na benzinové čerpací stanici v ulici Chrastavská, kdy jeden z fanoušků odpálil pyrotechniku.

Bez problémů se neobešlo ani samotné utkání. Fanoušci Sparty podpálili ve 34 minutě ve svém sektoru klubovou šálu a způsobili ještě další dva menší požáry. Tyto přestupky policisté zadokumentovali a poslali do správního řízení Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Další sparťanský fanoušek sebral jednomu z hasičů ochrannou přilbu. Následně si ji schoval do batohu a utkání s ní opustil. Zřejmě se domníval, že policisty zmátne, neboť se v průběhu utkání ještě převlékl do jiné bundy, kterou měl s sebou. Fanoušci si zřejmě neuvědomují, že celý průběh utkání zaznamenávají i bezpečnostní kamery, proto policisté od počátku viděli konkrétní osobu, která se protiprávního jednání dopustila. Své záběry z důvodu dokumentování tohoto prohřešku poskytla policistům rovněž televize ČT1.

Tohoto "horlivého" fanouška pak policisté z pořádkové jednotky zadrželi na nádraží ČD. Se svými kamarády se stejným vlakem do Prahy nevracel, ale putoval na policejní oddělení z důvodu zadokumentování jeho jednání. Teprve 22letý chlapec je podezřelý z přečinu zatajení věci, neboť hodnota přilby přesahuje pět tisíc korun. Dílčí narušování veřejného pořádku řešily pořádkové síly i po skončení utkání. Jednomu z fanoušků udělili blokovou pokutu ve výši tisíc korun, neboť na chodníku v ulici Chrastavská podpálil klubovou šálu.

Do opatření byly nasazeny přes dvě stovky policistů, a to pořádkové síly z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, SPJ (stálá pořádková jednotka) z Ústí nad Labem a z Prahy. Na veřejný pořádek dohlíželi rovněž dopravní policisté, psovodi, kriminalisté a policisté z antikonfliktního týmu. Během celého opatření museli pořádkové jednotky použít ve dvaceti případech použití donucovacích prostředků (zejména hmaty a chvaty) proti fanouškům, kteří narušovali veřejný pořádek a neuposlechli výzev. Devět z nich zajistili. Narušení veřejného pořádku řešili rovněž při odjezdu fanoušků na nádraží ČD. O jejich odjezdu, zejména fanoušků Sparty, kteří přijeli z Varnsdorfu, informovali rovněž kontakní pracoviště v Petrovicích a současně i policisty v Německu, neboť část trasy vedla právě přes toto území.

Pro policisty začalo bezpečnostní opatření již v odpoledních hodinách a skončilo kolem deváté večer, dokud všichni fanoušci neopustili Liberec. Z výčtu daných událostí je zřejmé jediné. Podobná bezpečnostní opatření jsou důležitá a mají své opodstatnění. Někteří z fanoušků totižmožnost shlédnutí zajímavého sportovního utkání, ale spíše jako příležitost k provokacím, narušování  veřejného pořádku a za každou cenu strhnutí pozornosti na sebe. Byť negativním způsobem.


mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
5. 5. 2013
 

Odkazy do noveho okna

poařádková jednotka_01

poařádková jednotka_01 

Detailní náhled

policejní auta

policejní auta 

Detailní náhled

pořádková jednotka_02

pořádková jednotka_02 

Detailní náhled

stadion_fanoušci

stadion_fanoušci 

Detailní náhled

stadion_LB

stadion_LB 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem