Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Při jízdě na kole nepřeceňujte své síly

PELHŘIMOVSKO: Čtyři havárie v květnu  

Cykloturistika je v poslední době velice módní a rozšířená. Každý cyklista, ať už dítě nebo dospělý, by se měl řídit pravidly silničního provozu. Samozřejmostí by měla být správná výbava kola, používání helmy, či vhodné oblečení na kolo. Cyklisté by se měli vydávat na trasu vždy jen podle svých zkušeností a možností. Určitě by neměli přeceňovat své síly. Nejlepší trasa je buď cyklostezka, nebo méně frekventovaná či lesní cesta. Nevhodná a velice nebezpečná je silnice s hustým silničním provozem, kde hrozí tvorba vzdušných vírů za vozidlem a možný následný pád cyklisty do příkopu. Při vyjížďce na kole je dobré sebou mít nealkoholický nápoj a při krátké zastávce se občerstvit a napít. Nikdy však nejezděte pod vlivem alkoholu, neboť i vy jste účastníky silničního provozu.
 
Při jízdě na kole se  plně věnujte řízení, při jízdě netelefonujte, nekuřte ani neposlouchejte hudbu ze sluchátek.
Při parkování své kolo řádně uzamkněte a připoutejte k pevnému objektu.
 
Od počátku měsíce května policisté vyjížděli již ke čtyřem haváriím, jejichž účastníky byli právě cyklisté.
 
Třetího května jel čtyřiašedesátiletý cyklista v obci Bělá ve směru od Veselé na Hříběcí. V zatáčce vyjel s kolem vlevo mimo vozovku, kde havaroval. Cyklista utrpěl těžké zranění.
 
Již následující den se stala nehoda s účastí cyklisty v Pelhřimově. Řidič vozidla Peugeot jel ulicí Pod Kalvárií a na křižovatce s ulicí Strachovská nedal oproti značce Dej přednost v jízdě přednost cyklistce projíždějící po hlavní silnici. Při střetu s vozidlem utrpěla šestašedesátiletá cyklistka lehké zranění.
 
Devátého května se staly dvě nehody, při kterých byl zraněn cyklista. V dopoledních hodinách jela třiašedesátiletá cyklistka po silnici z obce Horní Vilímeč na Počátky. Při jízdě v klesání nezvládla kolo a havarovala. Žena utrpěla těžké zranění.
 
Poslední karambol se stal téhož dne kolem 15,00 hodiny. Dvanáctiletý chlapec jel na kole v obci Čejov. U místní restaurace odbočil vpravo, projel úzkou uličkou a odbočoval vpravo na účelovou komunikaci. S kolem dostal smyk, který nezvládl a střetl se s projíždějícím osobním vozidlem. Při nehodě byl lehce zraněn cyklista, který byl převezen na ošetření do Humpolce.
 
por. Bc. Hana Kotková, komisař
10. květen 2012
 
 
 

vytisknout  e-mailem