Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Při loupežném přepadení pachatelé použili střelnou zbraň a ocelovou tyč

JIHLAVSKO: Kriminalisté je zadrželi během pár dnů. 

Jihlavským kriminalistům se podařilo během pár dní dopadnout nebezpečné pachatele a objasnit loupežné přepadení, ke kterému došlo v neděli 10. ledna.

Policisté přijali v neděli po druhé hodině v noci oznámení od řidiče vozidla taxislužby. Sdělil, že z Třeště vezl muže do Nové Vsi. Zde čekali další dva muži, které měl rovněž vézt. Jeden z nich vytáhl krátkou střelnou zbraň, řekl mu, ať vystoupí, a s vozidlem VW Passat odjeli směrem na Janštejn.

Policisté začali okamžitě jednat a pátrat po pachatelích v odcizeném vozidle. Důležitá byla v tomto případě rychlost a bezchybnost přijímaných opatření ze strany policie. Do pátrání se zapojily i okolní hlídky územních odborů policie.
Okamžitě také policisté dojeli pro poškozeného. Zjistili, že je zraněný. Upřesnil jim průběh celého loupežného přepadení a sdělil, že byl mimo jiné napaden kovovou tyčí. Policisté přivolali zdravotnickou záchrannou službu a poškozený byl převezen do nemocnice.

Kriminalistům se podařilo velmi rychle získat poznatky, které je přivedli až k prvnímu podezřelému. Na policejní služebnu byl muž převezen před čtvrtou hodinou v noci. Ještě téhož dopoledne byl zadržen jako osoba podezřelá ze spáchání trestného činu.

Rozplést se kriminalistům postupně podařilo průběh celého přepadení. Čtyři muži se na loupežném přepadení domluvili přibližně čtrnáct dnů před jeho uskutečněním. Organizátor celého trestného činu kontaktoval tři muže, kterým přislíbil za fyzické napadení řidiče taxislužby finanční odměnu. Vybavili se mimo jiné mobilními telefony, blíže nezjištěnou střelnou zbraní a ocelovou tyčí o délce více než šedesát centimetrů.

V neděli zatelefonoval jeden z mužů a přivolal do Třeště řidiče vozidla taxislužby. Nechal se odvézt do Nové Vsi. Při příjezdu na určené místo zde již čekali další dva muži, kdy jeden z nich měl v ruce viditelně ocelovou tyč. Muž ve vozidle vytáhl dosud skrytou krátkou střelnou zbraň a přinutil řidiče zastavit. Po vystoupení se zmocnili jeho mobilních telefonů a řidič byl donucen nastoupit na místo spolujezdce. Všichni čtyři pak odjeli směrem na Horní Dubenky. Při cestě se muži zmocnili ještě peněženky s finanční hotovostí, která patřila poškozenému. Po celou dobu ho ohrožovali namířenou zbraní a vyhrožovali jejím použitím. Na smluveném místě již čekal organizátor celého loupežného přepadení, který ale následně odjel. Všichni z vozidla vystoupili a muži auto zbavili znaků vozidel taxislužby. Jeden z mužů poškozeného v této době napadl údery ocelovou tyčí směřovanými do oblasti hlavy a celého těla. Poškozený se snažil utéct, což se mu nepodařilo a opětovně byl napaden. Do útoku se připojil ještě další z pachatelů. Poté zanechali poškozeného ležícího na zemi a s vozidlem odjeli.
 
Škoda, kterou způsobili tím, že se zmocnili vozidla a věcí, byla vyčíslena na 140 000 korun.

Kriminalistický technik provedl důkladné ohledání místa činu a zajistil stopy.

V polovině týdne se ve večerních hodinách podařilo zadržet i zbývající tři podezřelé. Byli umístěni v policejní cele. Vozidlo taxislužby jeden z pachatelů dobrovolně vydal.
 
Komisař služby kriminální policie a vyšetřování zahájil trestní stíhání všech čtyř mužů. Dva z mužů jsou z Jihlavska a dva z Jindřichohradecka. Nejmladšímu je dvacet let, nejstaršímu šestadvacet let. Muži byli obviněni ze spáchání zločinu loupež. Muž, který spáchání loupeže zosnoval, byl obviněn ze spáchání zločinu loupež, ve formě účastenství, jako organizátor.
 
Za tento zločin hrozí pachatelům trest odnětí svobody od dvou do deseti let.
loupež 10 .1.loupež 10 .1.

loupež 10. 1.loupež 10. 1.

 

vytisknout  e-mailem