Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Při nakupování si hlídejte své věci

BŘECLAVSKO: Policisté se zaměří na obchodní domy. 

Břeclavsko - Každoročně dochází v průběhu měsíce prosince k nárůstu kriminality v nákupních centrech a parkovištích.  Jedná se zejména o drobné krádeže osobních kabelek, tašek a peněženek. Dalším  lákadlem pro zloděje jsou i odstavená vozidla na přilehlých parkovištích. Pokud v nich majitelé nechají viditelně odložené cenné věci, pachatele jdou tzv. najisto. V letošním roce policisté přímo v Břeclavi šetřili již padesátku uvedených případů , které se staly v obchodních domech a jejich přilehlých parkovištích.
Právě z uvedených důvodů policie v předvánočním čase zvyšuje svoji pozornost do nákupních středisek a míst, kde dochází k velké kumulaci osob. Kromě běžné hlídkové činnosti pořádají policisté bezpečností i preventivní akce, kdy mimo jiné upozorňují nakupující na možná rizika spojena s nepozorností. Do akcí jsou zapojeni policisté pořádkové, dopravní i kriminální služby. V řetězu dopravně bezpečnostních akcí se policisté zaměřují  na dohled nad silničním provozem a především na dodržování zákazu požívání alkoholu před a během jízdy.
 
Policie ČR může občanům poskytnout alespoň několik základních rad, kterými mohou předcházet krádežím při nakupování:
  • Své osobní věci nikdy nenechávat bez dozoru
  • Tašky či batohy neukládejte do nákupního vozíku, který odstavíte a jdete se podívat k jinému regálu
  • Pečlivě si průběžně kontrolujte, zda máte zavazadlo, kabelku, apod. stále zapnuté
  • Zejména muži, nenoste peníze ani doklady v zadních kapsách kalhot, kde jsou snadno dostupné
  • Dobře si hlídejte své kreditní karty a nepište si na ně PIN !!
  • Velice důkladně věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo snaží tlačit, okamžitě se snažte z takového místa vzdálit
  • Uvědomte si, že kapsáři kradou tak dokonale a nepozorovaně, že si mnohdy okradení chybějících dokladů či peněženky povšimnou až později
V případě, že se stanete obětí zloděje, obraťte se neprodleně na Policii ČR. Snažte se přitom co nepřesněji popsat místo, kde ke krádeži došlo a důležité jsou také veškeré informace k popisu pachatele. Pokud se vám stane, že je vám odcizena platební karta, co nejdříve ji u svého bankovního ústavu zablokujte.
por. Mgr. Kamila Haraštová, 16.12.2010
Odkazy do noveho okna

Snímek 002

Snímek 002 

Detailní náhled

Snímek 005

Snímek 005 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem