Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Při nehodě na D1 zemřel řidič

KRAJ VYSOČINA: Řidič dodávkového vozidla narazil do stojícího kamionu 

Policisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijali ve středu 16. srpna kolem půl páté odpoledne oznámení o vážné dopravní nehodě, která se stala na 93,5 kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu. Střetlo se zde nákladní vozidlo a dodávkové vozidlo. Na místo byly vyslány všechny složky integrovaného záchranného systému. 

Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov po příjezdu na místo prvotním šetřením zjistili, že řidič dodávkového vozidla se z dosud nezjištěných příčin zřejmě plně nevěnoval řízení a narazil do jízdní soupravy, jejíž řidič musel zastavit z důvodu jiné dopravní nehody, která se v místě stala o patnáct minut dříve a jízdní souprava  byla účastníkem této dopravní nehody. Jednalo se o dopravní nehodu mezi jízdní soupravou složenou z tahače a návěsu a osobním vozidlem. Tato nehoda byla účastníky oznámena integrovanému operačnímu středisku v 16:16 hodin. Nikdo při této nehodě nebyl zraněn a dříve než na místo přijela policejní hlídka, do řádně označené v pravím jízdním pruhu odstavené jízdní soupravy – byla označena jako překážka v silničním provozu výstražným trojúhelníkem a měla v provozu výstražná světla  -   narazil řidič přijíždějícího dodávkového vozidla.  Po nárazu zůstal řidič uvnitř zaklíněný.  Ve vozidle cestoval sám. Jednalo se o dvacetiletého muže, který při nehodě utrpěl zranění neslučitelná se životem a na místě zemřel.  

Dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu byla v místě nehody zcela uzavřena. Policisté odkláněli provoz na objízdné trasy. Řidiči sjížděli z dálnice na 104. kilometru exit Větrný Jeníkov nebo na 112. kilometru exit Jihlava a pokračovali po silnici I/38 před Havlíčkův Brod a poté po silnici I/34 do Humpolce, kde najížděli zpět na dálnici na 90. kilometru exit Humpolec.

U pětadvacetiletého řidiče nákladního vozidla policisté provedli na místě dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Havarované dodávkové vozidlo policisté zajistili, aby ej mohl prohlédnout soudní znalec z oboru dopravy. Další okolnosti dopravní nehody jsou předmětem dalšího šetření ze strany policistů z dálničního oddělení Velký Beranov.

Během dvou dnů se jedná o druhou dopravní nehodu s tragickými následky, která se stala na dálnici D1. Obě dopravní nehody mají pravděpodobně stejnou příčinu. Oba řidiči, kteří při nehodách zemřeli, se plně nevěnovali řízení vozidla a nesledovali dopravní situaci před sebou.  Po dálnici D1 projížděli nepřiměřenou rychlostí a nedokázali včas a adekvátně zareagovat na situaci, která nastala v silničním provozu před nimi, kdy v jednom případě řidič jedoucí ve stejném směru jízdy a ve stejném jízdním pruhu, musel zpomalit a poté zcela zastavit z důvodu kolony, který se vytvořila před ním. Ve druhém případě musel řidič nákladní soupravu v místě odstavit z důvodu dopravní nehody a i když byla nákladní souprava řádně označena jako v překážka v silničním provozu, další řidič  překážku přehlédl a do stojícího vozidla v plné rychlosti narazil. V případě obou tragických nehod řidiči, kteří jeli po dálnici D1 ve stejném směru jízdy, stojící vozidla zřejmě přehlédli a v plné rychlosti do nich zezadu narazili. Oba zůstali ve vozidlech zaklíněni a oba těžkým zraněním na místě podlehli.

V této souvislosti znovu apelujeme na všechny  řidiče, kteří jezdí po dálnici D1, kde se  v některých úsecích dálnice stále opravuje a provoz je výrazně omezený, což přináší tvorbu kolon, aby se plně věnovali řízení vozidla, aby dodržovali nejvyšší povolenou  rychlost, dodržovali bezpečný odstup za vozidlem, které jede před nimi a aby  sledovali  informačních  tabule na dálnici D1.  

V letošním roce zemřelo na silnicích v Kraji Vysočina při dopravních nehodách jednadvacet osob. Na dálnici D1 v úseku, který patří do služební působnosti dálničního oddělení ve Velkém Beranově, se v letošním roce jedná o třetí tragickou dopravní nehodu.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

17. srpen 2017

vytisknout  e-mailem