Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při nehodě na D5 zasahovali i pyrotechnici

Dne 2. května 2011 v ranních hodinách došlo dálnici D5 k dopravní nehodě, jejíž následky likvidovaly zasahující jednotky několik dní. Nebezpečí pro zasahující složky bylo tak vysoké, že byli na místo povoláni i pyrotechnici Policie České republiky. 

Jízdní souprava s nákladem plynových tlakových lahví narazila na 78. km za tunelem Valík ve směru na Rozvadov do středových svodidel, prorazila je a přetočila se přes střechu. Při nehodě se přepravované kontejnery s tlakovými lahvemi vysypaly. Následně došlo k jejich zahoření, při kterém lahve vybuchovaly a rozletávaly se do okolí. Hasiči, kteří se společně s dalšími jednotkami integrovaného záchranného systému na místo dostavili, požár uhasili a zahájili postupné ochlazování lahví. Vzhledem k hrozícímu nebezpečí byla o spolupráci požádána Pyrotechnická služba Policie ČR.
 
Pyrotechnici prozkoumali místo za využití manipulátoru TEODOR, robota používaného především k průzkumu nástražných výbušných systémů. S pomocí této techniky se dostali až do bezprostřední blízkosti tlakových lahví, aniž by byl ohrožen život zakročujících jednotek. Z vyhodnocení obrazového záznamu pořízeného kamerami robota vyšlo najevo, že k účinnému chlazení lahví bude nezbytné upravit proud vody použité k chlazení. To už museli pyrotechnici provést osobně. Dva z nich se proto oblékli do ochranných obleků s balistickou ochranou a proud vody v blízkosti požáru potřebným směrem přesměrovali. Tím zvýšili účinnost ochlazování lahví a zamezili dalším explozím. Nebýt jejich zákroku, byly by škody způsobené nehodou výrazně vyšší. Poděkování se jim za to dostalo i od zakročujících hasičů, kterým svým úspěšným zásahem usnadnili další likvidaci následků nehody.
 
Fotografie ze zásahu pyrotechniků si můžete prohlédnout zde ve fotogalerii.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
10.05.2011

 

vytisknout  e-mailem