Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Při podnikání měli vlastní pravidla

Policisté vyčíslili škodu na 14 miliónů 

V těchto dnech policisté zakončili vyšetřování 40letého muže, jednatele stavební firmy z Náchodska, které uzavřeli rozhodnutím o zahájení trestního stíhání. Muže obvinili trestných činů poškozování věřitele, zvýhodnění věřitele, zkreslování údajů o stavu hospodaření, podvodu a krácení daně. Společně s ním obvinili dvě další osoby, ženy ve věku 38 a 47 let ze spoluúčasti a napomáhání při některé trestné činnosti z výše jmenované škály vyšetřovaných skutků.
 
Více než rok policisté zkoumali činnost uvedené trojice v rozmezí let 2008 až 2009 a v nesouladu se zákonnými normami ji shledali hned v několika případech. Postupné jednání obviněných totiž vykazuje klasické rysy vyvádění majetku z obchodní společnosti, takzvané tunelování.
 
Policisté jemu a jedné z obviněných žen kladou za vinu machinace v účetnictví firmy, kdy si podnikatel například vypůjčil peníze z firemní pokladny a splatil je fiktivními účtenkami a fakturami. Rozdíl v účetních dokladech se vyšplhal na 5 miliónů korun.
 
Stejným způsobem, machinacemi v účetnictví, se snažil zamaskovat i nezaplacenou stavbu domu za tři milióny. Ve spolupráci s další obviněnou ženou vystavil a předložil fiktivní faktury bankovní společnosti jako doklady k úvěru o účelově vynaložených prostředcích na stavbu jejího domu. Tam činil rozdíl mezi fikcí a skutečností téměř dva milióny korun.
 
Další milióny, celkem tři a půl, nedodal do základního kapitálu své firmy a opět, machinacemi v účetních dokladech, splnění finančního závazku jen předstíral. Fiktivními fakturami se  navíc navýšily výdaje firmy a firma tím pádem od státu neoprávněně získala na vráceném DPH a dani z příjmu právnických osob více než 600.000 korun.
 
Podnikateli policie též klade za vinu upřednostnění jednoho věřitele před ostatními poté, co se firma v roce 2009 dostala do finančních problémů a úpadku. Podle zjištění policie tím obviněný jednatel ostatní věřitele ošidil o téměř čtvrt miliónu korun.
 
Po sečtení všech částek způsobených škod jak státu, tak i dalším věřitelům a firmám, policisté došli k sumě přesahující 14 miliónů korun. Všem obviněným hrozí až osmileté tresty odnětí svobody.
 
Por. Bc. Eva Prachařová
9. 8. 2011, v 8.00

vytisknout  e-mailem