Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Při rizikovém hokeji mezi Vsetínem a Porubou jsme nemuseli zasahovat

VSETÍNSKO: Dva předchozí zápasy řešili policisté několik přestupků i trestné činy.  

Včera se na zimním stadionu ve Vsetíně odehrálo hokejové utkání mezi celky VHK Vsetín a HC RT TORAX Poruba. Toto utkání jsme po předcházejících zápasech mezi těmito týmy, kde bylo několik fanoušků zajištěno či zadrženo pro narušení veřejného pořádku, vyhodnotili jako rizikové a přijali příslušné bezpečnostní opatření.
 
Do včerejšího bezpečnostního opatření se zapojily desítky policistů z obvodních oddělení v rámci územního odboru Vsetín, dopravního inspektorátu, dále psovodi, pořádková jednotka krajského ředitelství, kriminalisté a rovněž strážníci městské policie. Pravidelně a velmi osvědčeně se rizikových hokejových utkání účastní i členové antikonfliktního týmu. Jsou to příslušníci policie, kteří vystupují jako neozbrojená preventivní složka, jež se snaží s fanoušky komunikovat a předcházet tak možným incidentům.
 
Na včerejší hokejové utkání přijelo několik fanoušků hostujícího týmu vlakem. Tyto příznivce hokeje z preventivních důvodů doprovodili z vlakového nádraží na stadion policisté. Během zápasu jsme pak nemuseli v areálu zimního stadionu zasahovat. Nesportovní a velmi neslušné chování však ukázali v závěru poslední třetiny fanoušci Vsetína, když začali na ledovou plochu házet nejenom kelímky od piva a odpadky, ale na ledové ploše dokonce přistál i odpadkový koš.
 
Po ukončení utkání policisté dohlíželi na to, aby nedošlo jednak ke střetům mezi domácími a hostujícími fanoušky nebo k jinému narušení bezpečnosti a veřejného pořádku v ulicích Vsetína, a proto fanoušky Poruby doprovodili na vlakové nádraží a počkali na odjezd vlaku.
 
Týmy Vsetína a Poruby sehrály před včerejším zápasem už dvě střetnutí. Při jejich pátečním utkání ve Vsetíně jsme byli bezpečnostní agenturou požádání o zákrok uvnitř stadionu, odkud jsme na služebnu převezli a zajistili 4 fanoušky hostí pro přestupky na úseku občanského soužití a veřejného pořádku. Před vstupem na stadion našli a odebrali pracovníci bezpečnostní agentury fanouškům zakázané předměty jako nože a boxery. Nedělní zápas v Ostravě se rovněž neobešel bez incidentů, tamní policisté řešili vsetínské příznivce pro trestné činy výtržnictví a útok na úřední osobu.
 
Našim úkolem během včerejšího bezpečnostního opatření bylo zajistit veřejný pořádek, zabránit projevům vandalismu ve městě a střetům mezi fanoušky domácích a hostí, ochránit zdraví a majetek a zaručit bezpečnost a plynulost silničního provozu. To vše se díky bezpečnostnímu opatření podařilo.
 
Agresivita fanoušků bezpochyby roste, o tom svědčí i větší počet námi vyhodnocených rizikových zápasů, které nemůžeme z hlediska bezpečnosti podcenit a jsme nuceni připravovat bezpečnostní opatření, které stojí nemalé vynaložení sil, prostředků a finanční zatížení. 
 
 
18. března 2015, por. Mgr. Lenka Javorková
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem