Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Při výslechu se muži rozpovídali

JIČÍNSKO - Přiznali i další vloupačky 

Necelé čtyři týdny stačily jičínským policistům k objasnění případu vloupání do stodoly ve Stříbrnicích. Tehdy z ní neznámý pachatel odcizil dva elektromotory včetně přívodních kabelů, hoblovku, sekeru, traverzu a další věci v celkové hodnotě nejméně 21 tisíc korun.
 
Na základě provedené šetření a zajištěných stop policisté zjistili, kdo má vloupání na svědomí. Jedná se o tři muže z Jičínska ve věku 36, 38 a 55 let, kteří se ke všemu přiznali. Část odcizených věcí si ponechali a část prodali ve sběrně druhotných surovin. Během výslechu se rozpovídali i o dalších "vloupačkách", kterých se dopustili.
 
A tak se policisté dozvěděli, že se do uvedené stodoly vloupali poprvé už letos v květnu. Tehdy na výpravu vyrazili pouze ve dvou. Uvnitř odcizili kompresor, pluh, autonabíječku a další drobnosti. Lup následně prodali ve sběrně druhotných surovin. Získané peníze si rozdělili rovným dílem.
 
O týden později vyměnili stodolu za místní kravín. Tentokrát si odnesli několik fošen, kotoučovou pilu, litinový pracovní stůl, kabely, vodní hasicí přístroje, lešení a další zařízení. Nakradené věci si schovali nedaleko kravína. Vrátili se pro ně až večer, když zhaslo veřejné osvětlení. Fošny naložili na přívěsný vozík a zbytek pak do osobního vozidla Škoda Favorit, se kterým na místo přijeli. Vše poté prodali a o peníze se opět stejným dílem podělili.
 
Nakonec "škodili" v Sedlištích, kde se na jednom ze soukromých pozemků vloupali do stodoly. Uvnitř odcizili travní sekačku Stiga, křovinořez Stihl, plastové kanystry, sekeru Fiskars, dvě elektrické vrtačky Narex, kabely, plynovou bombu, nůžky na plech a další věci. Lup opět naložili na přívěsný vozík a odvezli. Některé z věcí si ponechali a zbytek pak pod cenou prodali.
 
Celková škoda, kterou svým jednáním způsobili, byla vyčíslena na téměř 120 tisíc korun. Nejstaršímu z nich teď za přečin krádeže hrozí až dva roky vězení. Jeho dva kumpáni jsou na tom o něco hůře. Účastnili se většiny akcí, a tak jim za přečiny krádeže a poškození cizí věci hrozí až pět let za mřížemi.
 
nprap. Hana Klečalová
20. července 2012 v 14:52
 

vytisknout  e-mailem