Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Přilepšovali si do vlastní kapsy

MOST - Při uzavírání úvěrových smluv se obohacovali; Kapsáři jsou v obchodech, na zastávkách i na WC 

Obchodního ducha v sobě určitě nezapře 25letý muž z Teplic. Podnikal však ve špatném oboru a záhy na to doplatil. Policie ho obvinila z trestného činu úvěrového podvodu a v případě uznání viny mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Podle policistů z oddělení hospodářské kriminality měl obviněný jako zaměstnanec jedné prodejny v Litvínově uzavírat úvěrové smlouvy. To by nebylo ovšem nic proti zákonům, kdyby muž při uzavírání smluv neuváděl nepravdivé údaje o zaměstnavatelích budoucích klientů a o výši jejich příjmu. V některých případech dokonce sám iniciativně pravdivé údaje opravil za smyšlené. Některým zájemcům pak byly na základě takto uzavřených smluv schváleny úvěry na nákup zboží. Někdy prodejce vyplatil zákazníkům finanční hotovost jako protihodnotu za nakoupenou elektroniku. Obviněný se jako prodejce dokonce pokusil uzavřít uvěrové smlouvy, kdy zneužil údaje osob, které v minulosti úvěrové smlouvy v prodejně uzavřely. Obviněný takto jednal s dvanácti osobami, s některými z nich uzavřel několik úvěrových smluv i bez jejich vědomí. Poškozeným firmám tak způsobil škodu vyšší jak 200 tisíc korun. Policie již loni obvinila několik osob, které úvěrové smlouvy s podnikavým prodejcem uzavíraly a při šetření jejich trestné činnost vyšel najevo podíl Tepličana.
Ten nebyl ve své podnikavosti sám. I další prodejce páchal obdobným způsobem trestnou činnost a policie ho obvinila z úvěrového podvodu. Muž ve věku 21 let měl v jiné prodejně uzavírat smlouvy na poskytnutí úvěru s pěti osobami, z nichž dvě čelí obvinění z trestného činu. I on trestnou činnost páchal úmyslně a věděl, že některé údaje jsou ve smlouvách smyšlené. Někdy si sám ponechal zboží poskytnuté na úvěr a klientům za to dával provizi. Oba případy jsou nadále v šetření policistů služby kriminální policie a vyšetřování. 

Kapsáři jsou na nádraží, v obchodech i na WC
Na toaletě mosteckého obchodního domu Central byla okradena jedna žena z Mostu. Ta předala svoji kabelku své příbuzné. Když byla u umyvadel, všimla si, že dívka kabelku nemá. Marně pak prohlížely obě kabinku WC, zapomenutou kabelku tam nenašly. Zřejmě se jí někdo jiný pohotově v krátké době zmocnil. Zlodějka v kabelce našla jen doklady a platební kartu. Případ neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku šetří mostecká policie.

O svůj majetek přišla i jiná žena, která o víkendu navštívila toalety mosteckého obchodního domu Central. Při odchodu si totiž neprozřetelně položila mobil na umyvadlo, kde ho zapomněla. I když po několika minutách absenci mobilu zjistila, ten již nenašla. Někdo nepoctivý si ho přivlastnil a dopustil se tak přečinu zatajení nálezu. Poškozená odhadla škodu na částku šesti tisíc korun. Případ nyní šetří policisté obvodního oddělení.

Nepříjemným zjištěním skončil nákup v jednom mosteckém supermarketu pro mladou ženu z Mostu. Ta sice nakoupila vše potřebné, jenže při odjezdu zjistila, že jí chybí peněženka. Podnikavý lapka ženu okradl zřejmě při odchodu z prodejny nebo v době, kdy ukládala nákup do zavazadlového prostoru osobního vozidla. Kromě kabelky přišla poškozená o peněženku s finanční hotovostí, doklady a platební kartou. Škodu odhadla okradená na částku 3 tisíce korun.

Nový mobil si bude muset pořídit i další okradená žena. Ta byla o víkendu nakupovat v mosteckém supermarketu. V kabelce měla uložený mobilní telefon. Při návratu domů zjistila, že mobil v tašce nemá. A to i přesto, že nákupní tašku měla zavřenou. Kde přesně žena o telefon přišla, neví.

Nákup se prodražil jedné Mostečance, která byla v centru Mostu nakupovat koncem minulého týdne. V jedné prodejně potravin si neprozřetelně položila kabelku na madlo u nákupního vozíku. Místo kabelky však sledovala nabídku zboží v regálu, což se jí během chvilky stalo osudným. Když vybrané zboží ukládala do vozíku, zpozorněla. Kabelka na madle nevisela a s ní ženě zmizely peníze, doklady a různé šperky, které si do kabelky uložila. Hmotnou škodu okradená vyčíslila na částku 16 tisíc korun. Případ krádeže vyšetřuje mostecká policie.

Drzost některých zlodějů nezná mezí. To poznala na vlastní kůži jedna mladá dívka, která jela minulý týden vlakem z Mostu. Na nástupišti spolu s dalšími cestujícími nastupovala do vlaku. Ucítila, že ji kdosi zatáhl za kabelku. Nikdo podezřelý však těsně za ní nestál. O to více byla ohromena ve vagónu, když zjistila, že v kabelce nemá peněženku. Přišla o věci v hodnotě jednoho tisíce korun.

Úspěšný byl i neznámý poberta, který úřadoval na autobusové zastávce u mosteckého nádraží.   Tam tento týden stál i mladík, který čekal na autobus. S ním i několik cestujících, mezi nimiž byl zřejmě i zloděj. Ten mladíkovi z tašky odcizil nepozorovaně mobilní telefon. Poškozený v autobuse zjistil, že má otevřenou tašku a marně v ní hledal mobilní telefon. Ten zřejmě zůstal na zastávce v rukou zlodějů. Krádeží poškozenému vznikla škoda ve výši čtyř tisíc korun.

V loňském roce mostecká policie šetřila celkem 199 případů kapesních krádeží a krádeží na osobách. Z tohoto počtu bylo objasněno celkem 37 skutků. Na této časté kriminalitě se podíleli jak recidivisté, tak i mladiství pachatelé a nezletilci. V letošním roce za první dva měsíce policie zaznamenala již 40 případů, kdy poškozeným byly způsobeny škody  ve výši 142 tisíc korun. V roce 2009 bylo těchto trestných činů 33.

Žhář zapálil novinový stánek
Novinový stánek hořel na sídlišti Liščí Vrch v Mostě. Někdo ho zřejmě úmyslně zapálil včera časně ráno. Hasiči kolem třetí hodiny ranní na základě oznámení na linku 112 požár uhasili. Ke zranění osob nedošlo. Hmotná škoda zatím nebyla poškozeným majitelem vyčíslena. Případ přečinu poškození cizí věci nyní šetří mostečtí policisté.

Zloděj zavítal mezi garáže
Garáže na konečné objevil neznámý lapka. Ten se zřejmě v nočních hodinách vloupal do jedné z nich. Použil při tom značné síly a objekt poškodil. Uvnitř pak vnikl za použití násilí do zaparkovaného vozidla. To prohledal, ale zřejmě nic nenašel. Nakonec poškodil palivovou nádrž, ze které odčerpal asi deset litrů benzinu. Majitel garáže vyčíslil škodu na částku 16 tisíc korun. Případ přečinu krádeže vloupáním teď vyšetřují mostečtí policisté z obvodního oddělení.

Z Litvínova zmizela vrata z kovu
Kovová vrata se asi hodila nějakému pobertovi. Ten je odcizil tento týden v obci Záluží u Litvínova z jedné tamní firmy. Železná vrata s petlicí i zámkem měla hodnotu dvaceti tisíc korun. Případ přečinu krádeže vyšetřují policisté z litvínovského obvodního oddělení. 

V Mostě 19. března 2010
 

vytisknout  e-mailem