Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Primátorka poděkovala policistům

Policistům, kteří na poslední chvíli zachránili ženu před jistou smrtí osobně poděkovala, za velkého zájmu médií, primátorka statutárního města Frýdek-Místek.  

          
Foto: PČR/F-M  Vlastimil StarzykFoto: PČR/F-M Vlastimil Starzyk

K ní se přidalo nejen vedení frýdecko-místecké policie, ale i samotná zachráněná žena a její tři děti. Hodinu před pondělní půlnocí zazvonil na operačním středisku frýdecko-místecké policie na tísňové lince 158 telefon. Když se operační důstojník představil, bylo ve sluchátku chvíli ticho. Až na druhou výzvu operátora se v telefonu ozval plačtivý hlas ženy, která pouze sdělila: "Chci se zabít!". Zkušený policista se jí snažil její čin rozmluvit a zejména zjistit, kde se právě nachází. Po chvíli neznámá žena pouze řekla, že je u nějakého hřbitova ve Frýdku-Místku. Pak už bylo ve sluchátku slyšet pouze pláč a vypnutí telefonu.
            Po tomto oznámení se ihned rozeběhla rozsáhlá pátrací akce. Policisté se rozjeli po celém městě. Jedna z hlídek našla daleko za městským hřbitovem u lesa stojící nastartovaný automobil. Při jeho kontrole policisté zjistili, že výfukové plyny byly hadicí přivedeny do kabiny vozu a uvnitř seděla žena. Kolem ní bylo rozházeno množství prázdných plat od léků. Podařilo se jim ji ze zamčeného zamořeného vozu rychle vytáhnout ven a přivolaná záchranná služba ji odvezla do nemocnice. Jen díky včasnému zásahu policistů a odborné péči lékařů frýdecko-místecké nemocnice žena přežila.
            Když se o tomto skutku dozvěděla primátorka Frýdku-Místku Eva Richtrová, pozvala si v pondělí dne 2. března v 10.00 hodin na Magistrát města zasahující policisty. Osobně pak operačnímu důstojníkovi Tomáši Lindovskému a policistům, kteří ženu v autě našli, Karlu Protivanskému a Davidu Velčovskému, poděkovala, předala hodinky a pamětní list. K ocenění zasahujících policistů se přidal i vedoucí frýdecko-místecké uniformované policie plk. Petr Lessy. Vyzdvihl jejich vysokou profesionalitu a osobní nasazení, kterým, jak uvedl, bezezbytku naplnili heslo "Pomáhat a chránit".
            Nejdojemnější chvíle však nastala, když se do salónu Magistrátu nečekaně dostavila i samotná zachráněná žena se svými dětmi. Při předávání kytky policistům došlo i na slzy. Přítomným zachráncům omluvným hlasem vysvětlila, jak se z důvodu roztočené zničující spirály spotřebitelských úvěrů dostala do pro ni neřešitelné situace. Když ji pak každou chvíli u dveří zvonil další a další neodbytný vymahač dluhů, nedokázala psychický nápor již zvládat.
Po skončení oficiální části setkání pak měli možnost policisté i zachráněná žena se svými dětmi si pohovořit a poznat se osobněji. Ukázalo se, že policistům vůbec není osud této rodiny lhostejný. Nabídli jim zajistit kontakt na zkušené poradce, kteří by mohli jejich svízelnou finanční situaci pomoci vyřešit.

/Fotogalerie k akci/

Ivan Žurovec

Npasali o nás : Katastrofy.com
                         Denik.cz
                         Regiony24.cz

vytisknout  e-mailem