Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Případ, krycí název EDEN má pokračování.

Jihočeští kriminalisté obvinili čtyři osoby v souvislosti s krácením daně známého obchodu s elektro zbožím. 

Případ z června letošního roku, o kterém jsme již veřejnost informovali, a na kterém se podíleli jihočeští kriminalisté, celníci a pracovníci finančního úřadu v rámci daňové KOBRY, má sdělením obvinění své pokračování. Vyšetřovatelka v uplynulých dnech sdělila obvinění ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby čtyřem osobám spjatým se známou společností E… s.r.o.

Jak kriminalisté zjistili, jednatel a výkonný ředitel známé společnosti E… s.r.o. (muž 36 let z Českobudějovicka) měl sjednat a řídit obchodní spolupráci s účelově zřízenou společností  E W …, jejímž jednatelem a majitelem byl druhý obviněný (46 let z Prahy). Ten za tuto společnost neodváděl DPH za uskutečněné obchody.

Reálně bylo zboží pořizováno od polských prodejců a dodáváno přímo do skladů společnosti E… s.r.o., kdy následně bylo prodáváno za ceny nižší než pořizovací. Formálně fakturačně však zboží bylo dodáváno prostřednictvím společnosti E W…, ta se stala později zcela nekontaktní, a to pouze za účelem nelegální možnosti čerpání nadměrného odpočtu DPH.

Aby bylo toto nezákonné podnikání ještě neprůhlednější, zapojili se v dalším období (2014 – 2015) také další dva obvinění. Do účelového řetězce firem bylo potřeba vsunout další nastrčené společnosti. Třetí obviněný (muž 44 let z Kladrubska) účelově vložil do obchodního řetězce společnost B… a to společně se čtvrtým obviněným (muž 29 let z Kladrubska). Do řetězce pak ještě vsunuli účelovou společnost La… a KR… Společnosti samozřejmě skrytě ovládali. Vše s úmyslem, že nebude odvedeno DPH. Zboží, které tak papírově cestovalo z Polska do České republiky přes několik firem, podle kriminalistů končilo svoji přímou cestu z Polska ve skladech známé společnosti E … s.r.o. Některé společnosti byly ještě navíc následně převedeny na nekontaktní osoby bulharské národnosti.

Jednáním obviněných osob byla státu způsobena škoda ve výši více jak 42 000 000 korun.

Starší tisková zpráva:

http://www.policie.cz/clanek/zavazne-kraceni-dane-zasahla-jihoceska-danova-kobra.aspx

 

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

15. prosince 2016

vytisknout  e-mailem