Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Případ kyberkriminality objasněn

​CHOMUTOVSKO – Obviněný je nyní vazebně stíhán. 

Chomutovští kriminalisté obvinili sedmadvacetiletého cizího státního příslušníka žijícího v ČR z trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací. Obviněnému se mělo podařit neoprávněně proniknout do cizího emailu a jeho prostřednictvím si objednat mobilní telefony na zahraničním prodejním serveru, které si nechal poslat na pobočku doručovací společnosti. Poškozený majitel výše uvedeného emailu si naštěstí všiml nestandartního pohybu ve své elektronické poště a neprodleně se obrátil na PČR. Kriminalisté na základě operativního šetření pak podezřelého zadrželi přímo na pobočce, kam si šel telefony vyzvednout.

Při domovní prohlídce u obviněného došlo k zajištění dalších věcí, které mohou souviset s pácháním trestné činnosti např. osobní doklady, platební karty, elektronická zařízení, výpočetní technika a další.
Byl podán návrh na vzetí obviněného do vazby, který soudce akceptoval. V případě soudem uznané viny hrozí obviněnému až tříletý trest odnětí svobody.

Díky tomu, že si poškozený pečlivě kontroloval svou elektronickou poštu a na základě zjištěných pochybností se rychle obrátil na policisty, se podařilo podezřelého v krátké době zadržet a případ internetové kriminality objasnit.

19. srpna 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem