Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Případ “milionové bankovky“

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Z milionové bankovky se vyklubal upomínkový předmět. 

Velmi zajímavým a tak trochu kuriózním případem se zabývali uherskohradišťští vyšetřovatelé. Případ se týkal dolarové bankovky v hodnotě jednoho milionu dolarů.

Začátkem ledna přišla za jedenáctiletým chlapcem o pár let starší kamarádka. Ten se jí před časem svěřil, že by si přál počítačovou hru za necelé dva tisíce korun. Dívka se tedy nabídla, že hru zajede koupit do Brna a požadovala od chlapce peníze. V tu chvíli ale u sebe neměl takovou finanční hotovost. Tak ho napadlo, že se podívá do skříně rodičů, zda tam nemají nějaké peníze. A měli! Ze skříně vytáhl bankovku, na které bylo neskutečně mnoho nul. Aniž by věděl, co vlastně drží v ruce, předal bankovku dívce. Řekl jí, že má za to koupit hru a zbytek peněz přivézt.Dívka viděla dolarovou bankovku poprvé a zdála se jí zvláštní. Přesto zašla s přítelem do směnárny a požadovali za ni české peníze. Ty jim směnárnice samozřejmě nedala, protože bankovka takové nominální hodnoty neexistuje a okamžitě přivolala policii. V té chvíli začalo vyšetřování a výslechy k podezřelé bankovce.

Vyšetřovatelé bankovku zajistili a předali České národní bance k odbornému vyjádření.

Bankovka je lehce rozeznatelná od platných bankovek a na zadní straně je otisk razítka provozovny, která ji zřejmě používala jako reklamní předmět.

Otec jedenáctiletého chlapce potvrdil, že si před několika lety přivezl tuto bankovku jako vzpomínku z dovolené. Jako památka by ležela uschovaná ve skříni asi velmi dlouho, pokud by ji syn nenašel.

Protože nevznikla žádná škoda a jednalo se pouze o reklamní předmět, vyšetřovatel případ “milionové bankovky“ ukončil. 

25. února 2016, por. Bc. Milena Šabatová

Odkazy do noveho okna

dolarová bankovka

dolarová bankovka 

Detailní náhled

dolarová bankovka

dolarová bankovka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem