Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Případ odloženého novorozence policisté ukončili

JIHLAVSKO: Nejedná se o podezření ze spáchání trestného činu, proto kriminalisté případ odložili 

Prověřování případu nalezeného novorozeného chlapce v jihlavské nemocnici kriminalisté ukončili, neboť se ve věci nejedná o podezření ze spáchání trestného činu.
 
V pondělí 23. ledna bylo ve večerních hodinách nalezeno v prostoru nemocnice na ulici Vrchlického v Jihlavě odložené miminko. Novorozený chlapec ležel na sedačkách na chodbě u bufetu v přízemí. Odložené dítě nalezly náhodně zdravotní sestry. Chlapec byl v dobrém zdravotním stavu.  
Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu opuštění dítěte nebo svěřené osoby. 
 
„Kriminalisté provedli v rámci prověřování případu šetření v nemocnici a v jeho blízkém okolí. Vyslechli personál nemocnice a vyhodnotili záznamy z kamer. Zabývali se také obsahem dopisu, který byl u odloženého dítěte nalezen. Provedli rozsáhlé šetření za účelem vypátrání matky novorozeněte a v neposlední řadě se zabývali také zjišťováním, z jakého důvodu žena nevyužila pro odložení dítěte babybox,“ řekl plk. Mgr. Petr Petr, vedoucí Územního odboru Jihlava.
 
Z provedeného prověřování vyplynulo, že žena chtěla dítě skutečně odložit do babyboxu. V té době zde ale byly osoby, které kouřily a čekaly na ošetření. Babybox je umístěn na značně frekventovaném místě, které ženě neposkytlo potřebnou anonymitu, a proto se rozhodla odložit dítě v nemocnici. Kriminalisté dále zjistili, že žena po odložení dítěte na sedačky čekala v blízkosti novorozeněte až do doby, kdy na chodbu přišly zdravotní sestry. Bylo tedy prokázáno, že dítě nebylo bez dozoru dospělé osoby a v době opuštění nedošlo k bezprostřednímu ohrožení jeho života či zdraví. Z provedeného šetření dále vyplynulo, že se matka v době do jeho odložení o dítě dobře starala a neměla mu v úmyslu přivodit zdravotní či jinou újmu.
 
„Lze se důvodně domnívat, že matka měla v úmyslu dítě odložit předepsaným způsobem, kterému však zabránily nepředvídatelné okolnosti a žena tedy jako náhradní řešení své situace zvolila možnost odložení novorozence uvnitř nemocnice a vyčkání příchodu někoho z personálu, který se o dítě řádně postará,“ shrnul plk. Petr Petr.
 
Provedeným prověřováním tak kriminalisté zjistili, že se v tomto případě nejednalo o podezření ze spáchání trestného činu, a proto případ odložili.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař  
23. února 2012

vytisknout  e-mailem