Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Případy Chebsko

CHEB - Nebezpečné pronásledování, krádeže 

CHEB – Nebezpečné pronásledování
 
Policisté z Františkových Lázní sdělili 33letému muži z Chebska podezření s přečinu nebezpečné pronásledování. Od září loňského roku měl podezřelý poté, co se odstěhoval ze společného obydlí, které obýval se svoji družkou ji kontaktovat proti její vůli SMS zprávami. Muž měl ženu také několikrát navštívit v zaměstnání. Koncem července letošního roku muž osobně navštívil ženu. Pří jízdě ve vozidle ji několikrát zahradil cestu svým osobním vozidlem tak, že žena nemohla pokračovat v jízdě. Dále vozidlo ženy najížděl a tzv. ji „vybržďoval“ a ohrožoval její jízdu. Ve chvíli, kdy svým vozidlem zastavil tak, že žena se svým vozidlem zůstala zadními koly na vlakovém přejezdu, v ní vzbudil obavu o její život a zdraví.
Věc řeší policisté ve zkráceném přípravném řízení. Za nebezpečné pronásledování hrozí podezřelému až jednoletý trest odnětí svobody.
 
Co je nebezpečné pronásledování?
 
Jde o systematické, úmyslné porušování osobní svobody druhého člověka. Cílem pronásledovatele je navázání a udržení kontaktu s pronásledovanou osobou i přes její nesouhlas. Takového jednání se projevuje sledováním, vyhledáváním osobní blízkosti, kontaktování prostřednictvím elektronické pošty, mobilu nebo dopisy, omezováním v obvyklém způsobu života, zneužití osobních údajů, vynucování si pozornosti či vyhrožováním. Takového jednání vzbuzuje v pronásledované osobě obavu o svůj život nebo zdraví, popřípadě i svých blízkých.
Takového jednání může pronásledovatel praktikovat několik měsíců ale i let. Velmi časté jsou případy, kdy oběti své pronásledovatele znají, jde například o jejich bývalé partnery či o odmítnuté nabídky jejich společného vztahu.
 
Rady a doporučení pro oběti nebezpečného pronásledování
  • přerušte s pronásledovatelem všechny kontakty, nereagujte na jeho útoky
  • shromažďujte všechny důkazy
  • svěřte se problémem, nebuďte na to sami
Bílý kruh bezpečí radí – udělejte si bezpečností plán a udělejte maximum pro svoji bezpečnost. Obecné zásady bezpečnostního plánu říkají:
  • Věřte své intuici, nepodceňujte situaci, kdy se vám něco nezdá být v pořádku.
  • Volejte o pomoc, běžte k lidem, hledejte jejich ochranu. Volejte Policii ČR.
  • Změňte trasy, časy, zvyky a zaběhnuté činnosti. Pokud vás pronásleduje někdo kdo, vás dobře zná, je potřeba změnit všechny činnosti, aby neznal váš denní harmonogram.
  • Kdykoli je to možné, neodmítejte doprovod.
  • Pokud mátě děti je vhodné vytvořit bezpečnostní plán i pro ně.
  • Ve všech bezpečnostních opatřeních vytrvejte, tak dlouho dokud projevy pronásledování neskončí.
Nebezpečné pronásledování neboli stalking je od ledna 2010 součástí trestního zákoníku. Tento přečin je zakotven v § 354 a hrozí za něj až 3letý trest odnětí svobody. Pokud řešíte takovýto problém, neváhejte a obraťte se na Policii ČR.
 
CHEB – Je obviněn z krádeží a porušování domovní svobody
 
Kriminalisté z Chebu zahájili trestní stíhání 19letého muže, kterého obvinili z pokračujícího přečinu krádeže a porušování domovní svobody. Od 19. července do 2. srpna 2012 měl obviněný spáchat nejméně 4 skutky. První ze tří krádeží se měl dopustit v domově pro seniory v Mariánských Lázních, kde měl odcizit LCD televizor. Ve stejném městě měl o den později násilím vniknout do zaparkovaného osobního vozidla a odcizit notebook. Třetí krádeže se měl obviněný ve Velké Hleďseby, kdy z hotelu měl odcizit starožitné krbové hodiny. Poslední skutek, že kterého ho kriminalisté obviňují je, že vnikl do chatky v zahrádkářské kolonii v Mariánských Lázních a v chatce neoprávněně pobýval.
Celková škoda je vyčíslena na částku 40 tis. Kč. Odcizené hodiny byly zajištěny a vráceny zpět majiteli. Obviněný je stíhán na svobodě. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na 3 roky. Muž byl totiž již v minulosti za stejný trestný čin pravomocně odsouzen Okresním soudem v Chebu.
 
nprap. Mgr. Kateřina Böhmová
10. srpna 2012

vytisknout  e-mailem