Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Případy posledního týdne

7. 12. - 11. 12. 2009 

Nevrátil cizí peníze
Chybu při zadávaní příkazu k úhradě udělala dvaačtyřicetiletá žena ze Zlaté Olešnice, když vyplňovala potřebný formulář. Dvacátého srpna letošního roku žena omylem poslala 13 tisíc korun na účet sedmatřicetiletého muže z Opavska a marně doufala, že neprávem obohacený majitel účtu peníze obratem vrátí. Bohužel do dnešního dne 9. 12. 2009 se tak nestalo a výtečník nereaguje ani na urgence provedené pracovníky banky. Celou věc tak musí vyřešit policie a muž je podezřelý ze spáchání trestného činu podvod, za který mu soud může udělit až dvouletý trest strávený za mřížemi.

Krádeže pohonných hmot objasněny
V době od začátku září letošního roku se na území Trutnovska rozšířila majetková trestná činnost v podobě krádeží pohonných hmot. Z nádrží zaparkovaných nákladních motorových vozidel a zemědělských a lesnických strojů se ztrácelo velké množství motorové nafty. Ke krádežím docházelo ve služebních obvodech policejních oddělení Vrchlabí, Hostinné, Dvůr Králové nad Labem a Trutnov. Scénář byl ve většině zadokumentovaných případech podobný, ne-li stejný. Nenechavci za použití násilí či bez použití násilí vnikali do nádrží motorových vozidel, ze kterých mizela nafta. V průběhu podzimu do pondělního rána 7. 12. 2009 lapkové z vozidel na území trutnovska odcizili necelých 5 tisíc litrů motorové nafty v hodnotě necelých 120 tisíc korun. Neopatrným jednáním lapků rovněž docházelo k poškození palivových nádrží a jejich zajištění.
V pondělí 7. 12. 2009 policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Trutnov díky profesionálně odvedené práci zadrželi dva muže z Vrchlabska, kteří byli z uvedených krádeží důvodně podezřelí. Policejní komisař zadržené dvojici sdělil ještě v průběhu pondělního dne obvinění ze spáchání několika trestných činů krádež a poškozování cizí věci. Obviněná dvojice v průběhu podzimu v několika případech v areálech zemědělských družstev a soukromých společnostech, školských zařízeních i na volně přístupných plochách vnikala do palivových nádrží zaparkovaných strojů. Policie do současné doby obviněným prokázala krádež nejméně 2,5 tisíce litrů motorové nafty. Při domovních prohlídkách muži zákona část motorové nafty zajistili. Palivo se nacházelo v několika nádržích a plastových barelech. Při jedné z prohlídek navíc policisté zajistili miniaturní stojan pohonných hmot i s funkčním počítadlem vydaných litrů.
Jeden z obviněných skončil na základě rozhodnutí trutnovského okresního soudu ve vazbě, druhý výtečník bude vyšetřován na svobodě.   
Za trestné činy krádež a poškozování cizí věci může být soudem uložen trest odnětí svobody v délce trvání až na tři roky.

Pozor na internetové prodejce
Na trutnovské policisty se ve středu odpoledne 9. 12. 2009 obrátil s žádostí o pomoc mladík z Trutnova, který si na jednom z internetových obchodů objednal mobilní telefon. Zákazník telefon bankovním převodem „obchodníkovi“ uhradil, ale zboží v domluveném termínu, ani v průběhu dnes již několika týdnů neobdržel. Poškozený vyčíslil škodu na necelých 5 tisíc korun. Muži zákona protiprávní jednání zadokumentovali jako přestupek proti majetku, za který může správní orgán uložit pokutu až do výše 15 tisíc korun.

Bakalářský případ
Trutnovští policisté v úterý večer 8. 12. 2009 vyhlásili celostátní pátrání po odcizeném motorovém vozidle Fiat Punto stříbrné barvy, registrační značky 2H0 4848, které měl neznámý zloděj v průběhu úterního dne odcizit v Trutnově na ulici O. Nedbala. Uvedenou zprávu si mohla veřejnost přečíst v policejních aktualitách v průběhu středečního dne. Pětatřicetiletá žena, která je majitelkou vozidla, se na policejní služebnu dostavila znovu ve středu odpoledne. Tentokrát sice s trochu stydlivým výrazem. Mladá paní policistům sdělila, že svůj automobil našla na místě, kde si jej den předtím zaparkovala. K vysvětlení uvedla, že místo nebylo tím, kde své punto parkuje obvykle. Snad právě z tohoto důvodu došlo k uvedenému nedorozumění. Muži zákona celostátní pátrání po shora uvedeném vozidle ihned odvolali a případ bude v nejbližších hodinách odložen, protože k protiprávnímu jednání nestalo.

nprap. Udo Ertner, por. Bc. Jiří Prouza
 

vytisknout  e-mailem