Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přišel o bezmála půl milionu korun

NÁCHODSKO – Policisté opět připomínají preventivní rady. 

Obchodování s bitcoiny zlákalo 72 letého muže z Náchodska, který chtěl investovat do virtuální měny. Při vyplacení zisku však došlo k tomu, že byl vyzván k nainstalování speciálního programu ANYDESK, čímž však umožnil neznámé osobě vzdálený přístup do svého počítače. Místo prvotního poplatku za nákup bitcoinů ve výši 1 500 korun mu však nakonec z účtu zmizelo více než 420 tisíc korun. Případ následně nahlásil policistům, kteří se ihned věcí začali zabývat.

Náchodští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli ve věci možného přečinu podvodu, za což hrozí v případě dopadení a prokázání viny až 5 let za mřížemi.

Prevence
Virtuální měny jsou stále aktuálnější a nabízejí nový druh financí a investic. S nimi se čím dál častěji také pojí podvody. Obětí internetového podvodu se může stát skoro každý. Největším nebezpečím v online prostředí je bohužel velký dosah. Bonusem pro potenciálního internetového podvodníka je to, že s obětmi nepřichází do fyzického kontaktu.
Možností samotného nákupu bitcoinu je mnoho. Doporučujeme proto najít si důvěryhodného a osvědčeného obchodníka, přes kterého budete transakce provádět. Určitě je dobré si o daném obchodníkovi přečíst recenze a zkušenosti ostatních. Jestliže se rozhodnete pro koupi bitcoinu, musíte myslet také na bezpečnost. Ideální variantou je kryptopeněženka, jedná se o virtuální adresu, kde je nakoupená virtuální měna uložená.

Policisté upozorňují na množící se podvody a nabádají občany, aby byli opatrní. Všechny informace s prodejcem spojené se snažili ověřit dříve, než pošlou „kamsi na účet“ své peníze. Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet – žádné výše uvedené informace si volně neukládejte ve svém počítači.

por. Mgr. Lucie Konečná
7.3.2024

vytisknout  e-mailem