Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pro bezpečí na silnicích…

Ms kraj: Dopravní akce Konec letních prázdnin 

Z pohledu silniční bezpečnosti je také konec prázdnin rizikový. Moravskoslezští policisté reagují na uvedené mnohými speciálními aktivitami, kterými doplňují běžný výkon služby v průběhu roku. V pátek se tak zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce „Konec letních prázdnin“, na kterou plynule navázali o víkendu zvýšeným dohledem na silnicích. Akce byly zaměřeny primárně na řidiče. Patří se ale připomenout, že dnes opět odstartoval již několik let realizovaný preventivní projekt "Zebra se za Tebe nerozhlédne!", jehož cílem je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu, zejména pak při osvojování dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky a odbourávání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.

Vraťme se k pátku minulého týdne. Policisté kontrolovali dodržování stanovené rychlosti, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, rovněž také, zda řidiči dodržují zákaz držení při jízdě v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Zajímal je i technický stav vozidel a dodržování ostatních pravidel silničního provozu. 

Policisté zjistili u celkově 1 795 zkontrolovaných vozidel 373 dopravních přestupků. Většinu, 355, vyřídili v příkazním řízení (v souhrnné výši přes 200 000 korun), správnímu orgánu oznámili zbývajících 18 přestupků.

Jednotlivá porušení, od nejčastějších: Policisté zaznamenali u 104 řidičů překročení povolené rychlost jízdy. Dále, 52 řidičů drželo při jízdě v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Nevyhovující technický stav mělo 42 vozidel. Bez takzvané dálniční známky (uhrazení časového poplatku) užilo zpoplatněný úsek komunikace 21 řidičů. Bezpečnostní pásy nepoužilo 21 osob a v 1 případě nebyl užit zádržný systém. Celkově bylo u 5 řidičů zjištěno požití alkoholických nápojů. Na železničních přejezdech byly zjištěny 2 přestupky.  

S chodci řešili policisté 5 přestupků, s motocyklisty 2 a cyklisty 8 přestupků.

Není určitě žádnou tajností či novinkou, že také v následujícím období budeme krom standardního výkonu služby pokračovat ve zvýšeném dohledu či v dopravně bezpečnostních akcích.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 4. září 2023

vytisknout  e-mailem