Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pro záchranu dvou životů riskovali svůj

Policejní prezident plk. Mgr. Martin Červíček dnes ocenil policisty, kteří zachránili dva lidské životy.  

Policisté pprap. Michal Durda a pprap. Bc. Iveta Vávrová a pprap. Petr Dvořák dnes z rukou policejního prezidenta plk. Mgr. Martina Červíčka obdrželi medaile za statečnost. Policejní prezident policistům poděkoval za jejich odvahu a obětavost při zákroku, díky které se podařilo zachránit dva lidské životy.
 
Policisté pprap. Michal Durda a pprap. Bc. Iveta Vávrová jsou služebně zařazeni na obvodním oddělení v Třebíči. Dne 30. dubna 2013 byla tato dvoučlenná policejní hlídka na základě pokynu operačního důstojníka integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyslána v nočních hodinách k asistenci Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina do obce Štěměchy na Třebíčsku. Na tísňovou linku zdravotnické záchranné služby zatelefonovala krátce před jednou hodinou v noci žena, která požádala o pomoc pro svého partnera. Později však její telefon nebyl aktivní.
 
Po příjezdu na místo na bouchání ani volání policistů nikdo nereagoval. Z vnitřních prostor se však ozýval dětský pláč. Policisté proto neváhali, rozbili okno a vstoupili do obydlí. V jedné z místností nalezli osamocenou čtyřletou holčičku, kterou vynesli z domu a předali ji do péče záchranářům. Uvnitř v domě byl silně cítit kouř. Policisté opět vstoupili do domu. Hledali ženu, která si přivolala pomoc. Po prohlídce celého domu, objevili v silně zakouřených sklepních prostorech dvě lidská těla. I přes tíživé podmínky je policisté vynesli mimo dům. Byla prováděna resuscitace, na které se aktivně podílel kynolog pprap. Petr Dvořák.
 
Policejní hlídka prováděla nepřetržitě resuscitaci nalezené ženy a u muže zdravotníci. Ženu se jim podařilo přivést k vědomí a společně s dítětem byla převezena do třebíčské nemocnice. Muže se zdravotníkům i přes veškerou snahu oživit nepodařilo a lékař konstatoval smrt.
 
Aktivním a včasným zákrokem všech zainteresovaných policistů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina došlo k záchraně dvou lidských životů, a to v podmínkách, kdy policisté neváhali a riskovali při zákroku vlastní zdraví a život.
 
plk. Mgr. Pavla Kopecká
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
29. května 2013
Odkazy do noveho okna

Oceneni 01

Oceneni 01 

Detailní náhled

Oceneni 02

Oceneni 02 

Detailní náhled

Oceneni 03

Oceneni 03 

Detailní náhled

Oceneni 04

Oceneni 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem