Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Proběhlo opatření na dovoz léků s pseudoefedrinem

LIBERECKÝ KRAJ - Zadrženi dva muži z Ústecka. 

V minulých dnech probíhalo na území Libereckého kraje bezpečnostní opatření zaměřené zejména na kriminalitu v příhraničí, konkrétně na nelegální dovoz prekurzorů k výrobě omamných a psychotropních látek. Bezmála pět desítek policistů z cizinecké policie, pořádkové a dopravní služby a kriminalisté kontrolovali na území kraje osádky vozů v blízkosti bývalých hraničních přechodů s cílem odhalit nelegální dovozce léků z Polska. Vzhledem k tomu, že v Polsku není legislativně upraven nákup léků s obsahem pseudoefedrinu, rozmohl se nákup těchto přípravků českými občany a jejich nelegální dovoz do naší republiky.
 
Během akce zkontrolovali policisté bezmála tři stovky vozidel a přes čtyři sta osob. Ve sto šedesáti pěti případech se jednalo o občany České republiky, kontrolou prošlo také 247 cizinců ze zemí Evropské unie a pět kontrolovaných bylo z tzv. zemí třetího světa.
 
Kromě zjištění více jak dvou desítek přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a proti zákonu o pobytu cizinců na území naší republiky, byli policisté úspěšní i v případě odhalení dovozu léků s obsahem pseudoefedrinu. Na nálezu se podílel policejní psovod se speciálně vycvičeným psem nejen na vyhledávání drog, ale i léků s obsahem pseudoefedrinu. 
 
Léky s obsahem pseudoefedrinu nalezli policisté v  jednom z kontrolovaných vozidel na Harrachovsku. V příručním zavazadle převážela osádka různé druhy tablet sloužících k výrobě omamných a psychotropních látek. Jednalo se o více jak dva tisíce kusů tablet v dózách a blistrech. Protiprávní jednání řeší s dovozci léků, dvěma muži ve věku 48 a 49 let z Ústecka, policisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování v Semilech. Policejní komisařka již proti oběma mužům zahájila úkony trestního řízení a sdělila jim obvinění pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s  jedy dle § 283 odst. 1, trestního zákona, za který může být u soudu uložen trest odnětí svobody až na pět let.
 
Policejní akce zaměřené na dovoz léků z  Polské republiky, které slouží k výrobě omamných a psychotropních látek, budou nadále pokračovat a využíváni při nich budou i psi, kteří jsou speciálně vycvičení nejen k vyhledávání omamných a psychotropních látek, ale nově i k vyhledávání léků s obsahem pseudoefedrinu.
 
Informace:
Krajské ředitelství policie Libereckého kraje disponuje dvěma policejními psy, kteří jsou speciálně vycvičeni na vyhledávání drog. Ovšem vzhledem k tomu, že se i v kriminalitě objevují nové „trendy“ (viz dovoz Iéků s obsahem pseudoefedrinu), museli policejní psovodi rozšířit specializaci svých svěřenců i na vyhledávání dalších látek, které jsou obsaženy právě v těchto lécích. Tito psi jsou pak využíváni při takto konkrétně zaměřených akcích, jaká se uskutečnila v posledních dnech na území Libereckého kraje.
 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
11. 4. 2013
 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem