Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Prodával padělky obrazů

Ms kraj: Policisté obvinili muže z prodeje padělaných obrazů známých českých malířů  

Nezvyklý případ vyšetřují kriminalisté odboru obecné kriminality krajského ředitelství. Obvinili muže, který měl po dobu dvou let vylákat téměř 17 milionů korun prodejem padělaných obrazů. Ty vydával za originály.
 
Policisté přijali oznámení o možném prodeji padělků obrazů v dubnu minulého roku. Vzhledem k závažnosti případu si věc převzali krajští kriminalisté a začali okamžitě s prověřováním všech informací. To však nebyla jednoduchá práce. Policisté samozřejmě zjistili a prověřili například veškeré dostupné informace od oznamovatele. Prověřují i informace týkající se dalších možných poškozených – ti mohou být nejen z Moravskoslezského kraje, ale v podstatě z celé republiky. K některým znali však například jen jména a museli je tak vypátrat. Kriminalisté paralelně oslovili znalce a vyžádali si na obrazy, které měly být padělány, posudek. Posudek po několika měsících obdrželi. Znalec z oboru výtvarného umění konstatoval, že se opravdu jedná o padělky.
 
Výsledkem několikaměsíční náročné práce kriminalistů bylo zadržení 42letého muže z Prahy. Policisté ho tento týden v úterý obvinili ze zločinu podvodu, na který stanoví trestní zákoník sazbu 5 až 10 let.
 
K samotné trestné činnosti je možné uvést, že obviněný si měl nejméně od podzimu roku 2006 po dobu dvou let vydělávat poněkud zvláštním způsobem – se záměrem vylákat peníze prodával padělané obrazy, které vydával za originální díla. Mělo se jednat o díla několika známých českých malířů, například pánů Zrzavého či Slavíčka v milionových hodnotách. Do současné doby zadokumentovali kriminalisté pět prodejů padělků, za které poškození obviněnému zaplatili téměř 17 milionů korun. Že se nejedná o originály, potvrdil jednoznačně znalecký posudek.
 
Policisté provedli v souvislosti s případem několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Zajistili přes šest desítek obrazů. Zda se jedná o originály, nebo padělané obrazy, zhodnotí přibraní znalci z oboru výtvarného umění.
 
Kriminalisté na případu i nadále intenzivně pracují. V souvislosti se zjištěnými skutečnostmi je předpoklad, že obviněný mohl prodat falešné obrazy i dalším klientům. Obracíme se proto na osoby, které zakoupily obrazy od muže, aby neprodleně kontaktovaly kriminalisty na telefonech 974 721 467, 974 721 451 (je samozřejmě možné využít i policejní linku 158). K výzvě ještě dodatek, že případní současní majitelé padělků, tedy kupci obrazů od obviněného, sice zřejmě mají znalecký posudek. Ten ale stanoví pouze cenu obrazu, neřeší však pravost díla…
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
26. 1. 2012
 

vytisknout  e-mailem