Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Prodával preparát hlavy medvěda

SOKOLOVSKO – Nyní mu hrozí až tříleté vězení. 

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání osmašedesátiletého muže ze Sokolovska, kterého obvinili ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.
 
Obviněný měl na základě povolenky ulovit v roce 1992 na lesním závodě na Slovensku medvěda hnědého. O necelé čtyři měsíce po ulovení byl medvěd hnědý zařazen mezi kriticky ohrožené zvláště chráněné druhy a od roku 1997 je rovněž i exemplářem přímo ohroženým vyhubením nebo vyhynutím.
 
V srpnu letošního roku měl obviněný na několika internetových portálech nabízet k prodeji preparát hlavy medvěda hnědého na dřevěné podložce. Učinit tak měl i přesto, že neměl výjimku k držení a prodeji jedince zvláště chráněného druhu a výjimku ke komerčnímu nakládání s exemplářem přímo ohroženým vyhubením nebo vyhynutím.

O tuto výjimku měl muž zažádat v roce 2004, kdy došlo k novele zákona o ochraně přírody a krajiny. K držení, nabízení za účelem prodeje a prodeji i neživých jedinců zvláště chráněných druhů živočichů bylo nutné udělení výjimky. Současně je také nutné mít výjimku v případě komerčního nakládání s exemplářem CITES, neboť obchod s exempláři druhů zařazených do CITES je na území EU zakázán. O výjimku ovšem obviněný muž nezažádal.
 
V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na tři roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

nprap. Jakub Kopřiva
9. 12. 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem