Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prodáváte věci na inzertních portálech? Tak zbystřete a čtěte dále.

BEROUNSKO – Odhalte podvodníky včas a nenechte se okrást. 

Berounští policisté přijali 7. března oznámení o podvodném jednání, kterého se dopustil neznámý pachatel začátkem března tohoto roku. Pachatel si všiml inzerátu muže, který prodával dětské sáňky za částku 400,-Kč. Následně prodejce kontaktoval s tím, že má o zboží zájem. Prodejce s prodejem sáněk souhlasil a postupoval dle scénáře podvodníka. Ten mu zaslal podvodný, avšak věrohodně vypadající odkaz, na přepravní společnost. Prodávající odkaz otevřel a vyplnil do něj přístupové údaje ke svému internetovému bankovnictví a také číslo své platební karty včetně CVC kódu. Zadaných údajů se zmocnil pachatel, který se vcelku snadno dostal do bankovního účtu poškozeného a provedl v něm neoprávněné platby. Prodávající sáňky neprodal, ale naopak přišel o téměř 50.000,-Kč.

Policisté před těmito praktikami důrazně varují. Důležité je si uvědomit, že v případě prodeje zboží není třeba nikam vyplňovat přístupové údaje k bankovnímu účtu a už vůbec ne číslo platební karty včetně zmíněného CVC kódu. V případě poskytnutí těchto údajů hrozí riziko toho, že se do účtu dostane neoprávněná osoba, jako se tomu stalo v tomto případě.

A jak se bezpečně chovat na internetu a nepřijít o peníze? Není třeba žádné vědy, postačí dodržování pár jednoduchých a základních rad:

  • Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašující údaje do internetového bankovnictví ani čísla své platební karty. Banky ani policisté se na ně neptají, ani zprávami či e-mailem neposílají odkazy na weby, kde jsou vyžadovány.

  • Neklikejte na odkazy a přepravní společnosti, nikdy do těchto odkazů nezadávejte jakékoliv údaje k bankovnímu účtu ani k platební kartě.

  • Do svého internetového bankovnictví vstupujte výhradně přes oficiální webové stránky nebo přes mobilní aplikaci banky.

  • Nereagujte na hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, banka by zareagovala dávno bez vás.

  • Pány účtu jste jen vy. Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte či nepřeposílejte potvrzovací kódy z SMS. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.

  • Mějte aktualizovaný software a antivirus, a to i na telefonu.

  • V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku či volejte 158. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo (spoofing) či e-mail, vč. těch vaší banky.

Chcete-li sami sebe otestovat a zjistit, zda jste schopní odolat podvodníků, doporučujeme vyzkoušet si www.kybertest.cz, který vznikl ve spolupráci Policie ČR s Českou bankovní asociací.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
15. března 2023

vytisknout  e-mailem