Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prodej po internetu nevyšel

NÁCHODSKO – Poslal telefon a ještě navíc zaplatil 

policie-znak na košiliOznámení o podvodu při internetovém prodeji přijali policisté z Nového Města nad Metují. Místní 32letý muž se nechal napálit při prodeji svého mobilního telefonu.
 
Na nabídku prodeje telefonu Nokia C7 na inzertním portálu se prodávajícímu v květnu 2014 ozval zájemce, údajně z ciziny. Po vzájemné emailové konverzaci se domluvili na zaslání telefonu a platbě přes banku Western Union. Kupující z něj přitom ještě vyloudil 700 euro, prý na poplatky u banky. Po zaslání telefonu se kupec odmlčel. Když se muž zajímal, kdy mu dojdou peníze na účet, vyšlo najevo, že potvrzení elektronicky zaslaná kupcem jsou falešná a že banka žádné peníze blokované pro prodejce nemá. Negativní obchodní zkušenost s internetovým podvodníkem přišla muže na bezmála 24.000 korun.
 
Policisté zahájili pátrání po neznámém pachateli, všechny, kteří obchodují prostřednictvím internetu, pak nabádají, aby si opravdu dobře ověřili, zda navrhované transakce jsou běžné (např. poplatky bankám), prozkoumali věrohodnost zasílaných dokladů, a při pochybnostech se raději do obchodů na dálku nepouštěli.
 
                                                                                                                                                              Ilustrační foto/Policie ČR
 
por.Mgr. Eva Prachařová
7.8.2014 v 11. 30 hodin

vytisknout  e-mailem