Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Prodejem kradeného žili v luxusu

Kriminalisté čtvrtého oddělení druhého policejního obvodu zadrželi trojici mužů, kteří svůj luxusní život hradili prodejem drahých kradených mobilních telefonů a elektroniky. 

Detektivové v průběhu uplynulého roku získali informace k několika osobám, které na území metropole ve velkém vykupovali jakoukoli elektroniku pocházející z trestné činnosti. Předmětem zájmu byly především mobilní telefony iPhone, notebooky a tablety. Po nastřádání určitého počtu „zboží“ ho zabalili a odeslali běžnou autobusovou linkou mimo území ČR. V dané zemi bylo zboží dále prodáno pro potřeby tamních obyvatel nebo rozebráno na součástky. Obdržená hotovost pak putovala stejnou linkou zpět do ČR, pro nákup další kradené elektroniky. Zkrátka nepřišel ani řidič autobusu, který hotovost převážel. Kriminalisté přišli na stopu dvěma mužům, kteří tyto obchody zařizovali, následně odhalili i třetího, který byl bratrem jednoho z dvojice. Trojice se navzájem zaskakovala, pokud nemohl jeden, zájemce dostal kontakt na ostatní dva, aby obchod nebyl narušen.

Podnikavci se úmyslně pokoušeli zastřít svou totožnost, bydliště a majetek. Jeden bydlel po hotelech a vozidlo měl napsané na strýce. Další měl hlášenou adresu mimo Prahu, kde se vůbec nezdržoval, veškeré věci (nájemní smlouva, nákupy, internet atd.) byly evidovány na přítelkyni a vozidlo bylo rovněž psáno na přítelkyni. Nebylo jim to však nic platné, kriminalisté postupně vše odhalili a v březnu letošního roku je zadržela zásahová jednotka.

Stíhaní měli své podnikání velmi dobře vymyšlené, zákazníkům dokonce posílali ceníky zboží, aby předešli případným nedorozuměním ohledně výkupní částky a směna proběhla co možná nejrychleji. Především u mobilních telefonů vyžadovali jejich vypnutí a další úpravy, aby ztížili jejich lokalizaci.

Trojice si během „podnikání“ zakoupila luxusní vozy značek Audi, Mercedes a Škoda Superb. Při domovních prohlídkách byly tyto vozy zajištěny spolu s dalšími desítkami kusů kradené elektroniky v celkové škodě několika milionů korun. Kriminalisté této trojici prokázali trestnou činnost páchanou od června 2020 do konce února roku 2024.

Trojice byla obviněna pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti, za což jí v případě odsouzení hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Dva z nich jsou stíháni vazebně, třetí je stíhán na svobodě.

por. Mgr. Jan Rybanský - 18. červenec 2024

Odkazy do noveho okna

fotografie (1)

fotografie (1) 

Detailní náhled

fotografie (2)

fotografie (2) 

Detailní náhled

fotografie (3)

fotografie (3) 

Detailní náhled

fotografie (4)

fotografie (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem