Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Prodloužený víkend v Hradci Králové

Hradec Králové - Během prodlouženého víkendu měli policisté cizinecké policie ve východočeském regionu napilno. Podíleli se na bezpečnostních opatřeních spojených s návštěvou papeže v ČR a na bezpečnostních opatřeních souvisejících s mítinky Dělnické strany v Náchodě a v Hradci Králové. 

V rámci těchto opatření uvízli v našich sítích i ti, kteří mají problémy se zákony České republiky:
 
V pátek byl například policisty Inspektorátu cizinecké policie v Trutnově kontrolován polský řidič, u kterého policisté pojali podezření, že řídí motorové vozidlo pod vlivem návykové látky. Toto podezření se potvrdilo dechovou zkouškou, kdy přístroj  Dräger po opakovaném měření vykazoval hodnotu 1,02 promile. Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a věc je řešena OSZ v Trutnově ve zkráceném řízení.
 
V sobotu byla v Náchodě kontrolována ukrajinská posádka vozidla Renault Laguna. Jeden z cestujících předložil policistům cestovní doklad, kde bylo vyznačeno pouze vízum pro pobyt v Polské republice, nikoliv u nás. Tentýž problém řešili rovněž policisté v Náchodě i v noci z neděle na pondělí. Rozdíl byl pouze v tom, že cestovní doklad s vízem pro pobyt v Polsku předložila ukrajinská žena. Oba cizinci, jejichž pobyt byl v České republice nelegální a byli zadrženi ihned po příjezdu do ČR, byli v readmisním řízení, tak zvanou krátkou cestou, okamžitě vráceni, po uložení blokové pokuty, zpět do Polské republiky.
 
V sobotu, v podvečerních hodinách, byl policisty z OOP Chlumec nad Cidlinou zadržen muž vietnamské státní příslušnosti, který nebyl schopen při kontrole prokázat svoji totožnost. Cizinec byl předán našim policistům z Odboru speciálních činností, kteří muže prověřili a díky informačnímu systému daktyloskopických otisků v on-line scanneru zjistili, že nesouhlasí ani jméno, ani datum narození, které uvádí, ale že za jeho skutečnou identitou se skrývá kriminální minulost. Nejenom, že je v ČR od května 2005 nelegálně, ale v minulosti se na našem území dopustil spáchání několika majetkových trestných činů a trestných činů spojených s mařením výkonu úředního rozhodnutí. S tímto závěrem si muže převzali k dalšímu řízení zpět policisté OOP Chlumec nad Cidlinou.
 
Rovněž v sobotu byla hlídkou ICP Trutnov zastavena žena, řidička motorového vozidla, a při kontrole v evidencích policisté zjistili překvapivou skutečnost. Nejprve ženě uložil soudce Okresního soudu v Trutnově trest zákazu řízení motorového vozidla do února 2011 a v krátké době na to si stejný verdikt vyslechla i od soudce Okresního soudu v Hradci Králové. Tentokrát jí byl vysloven zákaz řízení až do roku 2014. I tak si nepoučitelná žena sedla opětovně za volant a proto se bude znovu zpovídat orgánům činným v trestním řízení.
 
V neděli uložili policisté v Trutnově správní vyhoštění na dva roky gruzinské ženě, která k nám přicestovala v červnu roku 2004 na základě jednorázového víza na 8 dní. Nevycestovala a od té doby pobývá na našem území nelegálně. Při pobytové kontrole ji policisté odhalili v penzionu v Peci pod Sněžkou.
 
Mimo těchto konkrétních případů policisté Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Hradec Králové zkontrolovali během celého prodlouženého víkendu celkem 2 085 osob a 865 vozidel, odhalili 3 osoby, po kterých bylo vyhlášeno celostátní pátrání a řešili 140 přestupků, za které uložili blokové pokuty v celkové výši 105 000 Kč.

vytisknout  e-mailem