Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Projekt Bezpečné město nese své ovoce

KLADENSKO - V souvislosti s realizováním projektu Bezpečné město bylo připraveno několik na sobě navzájem navazujících a provazujících projektů a akcí. 

Jak  již bylo prezentováno, podařilo se v uplynulých dnech objasnit jak trestnou činnost, která byla spáchána v minulosti, tak zadržet pachatele přímo při činu, nebo bezprostředně po jeho spáchání.

V první řadě se jednalo se o tzv. pouliční kriminalitu, případy krádeží na osobách a krádeží v prodejnách. Trestní řízení probíhalo v několika případech ve zkráceném přípravném řízení ve 48 hodinách. To znamená, že se Policii ČR a Okresnímu státnímu zastupitelství Kladno podařilo trestnou činnost těchto výtečníků zadokumentovat a prokázat a tito pachatelé byli od soudu převezeni rovnou do výkonu trestu odnětí svobody. Tímto způsobem se řeší i pachatelé, kteří se majetkové trestné činnosti dopouští opakovaně. Jsou to zloději, kteří zcizují levnější zboží v provozovnách a myslí si, že se v těchto případech nejedná o trestný čin, ale pouze o přestupek. Neuvědomují si však, že naplňují i touto činností skutkovou podstatu trestného činu a jednu z podmínek pro uvalení vazby.

Dále prvosledová hlídka v minulém týdnu během jedné noční směny zadržela celkem čtyři pachatele trestné činnosti. Jednalo se o zadržení dvou mladistvých, kteří kradli na balkoně bytového domu a následně se ukázalo, že v minulém týdnu jeden ze zadržených byl i pachatelem krádeže věcí při sobě. Dále výše zmínění policisté oddělení hlídkové služby zadrželi mladého muže, který okradl seniora a v neposlední řadě musíme zmínit případ, kdy majitel nemovitosti zajistil pachatele, který se pokusil vloupat do jeho domu a i ten byl následně zadržen prvosledovou hlídkou.

Poslední uvedený pachatel byl navíc dále řešen kriminalisty z toxi týmu, jelikož se ukázalo, že nemá na svědomí pouze majetkovou trestnou činnost. Jednalo se o uživatele drog, který navíc návykové látky distribuoval.

Dále se podařilo operativní činností a na základě dobré místní znalosti jak policistů obvodního oddělení, tak kriminalistů zjistit pachatele vloupání do sklepních kójí a krádeží věcí ze zaparkovaných automobilů. Také ženu, která okradla důvěřivého muže, se podařilo dopadnout během okamžiku.

A neposlední řadě bychom rádi informovali veřejnost o kontrolách, které probíhají v silničním provozu. Uniformovaní policisté všech součástí Územního odboru Kladno se v poslední době zaměřují na kontrolu řidičů týkající se požívání návykových látek. Během minulého týdne byli zjištěni dva šoféři, kteří před jízdou požili alkoholické nápoje. U jednoho byla naměřena hodnota 1,77 promile, u druhého hříšníka ukázal displej přístroje 2,74 promile alkoholu v dechu. Oba jsou podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Rádi konstatujeme, že se daří akcemi, které v současné době připravují policisté v součinnosti s městskou policií, OSPODem, Úřadem práce a dalšími subjekty, eliminovat především pouliční trestnou činnost, která nejvíce trápí občany města.

Kladenská policie opětovně důrazně upozorňuje, že v případě pachatelů, kteří se dopouští opakované majetkové trestné činnosti  mimo jiné i tím, že  soustavně zcizují zboží v kladenských obchodech, svým jednáním mohou naplňovat jednu z možných podmínek pro uvalení vazby. Tuto alternativu policie ve všech případech důsledně zvažuje. Od 1.4.2017 skončilo v těchto případech ve vazbě či okamžitým odsouzením již čtrnáct osob.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
19. července 2017

vytisknout  e-mailem