Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Projekt KOS

KARLOVY VARY - Nově vybavená klubovna Svazu důchodců 

Špatné zacházení se seniory a problémy seniorů obecně jsou problémem celé společnosti. Na veřejnosti či v soukromí páchané násilí na seniorech není záležitostí jednotlivce, ale jde o problém, který patří do oblasti trestně právní, do ochrany lidských práv, sféry sociální i psychologické.
Podle odhadu je u nás psychicky či fyzicky týráno asi 20% starších lidí, procento obětí trestné činnosti, jejichž věk je vyšší 60ti let, mírně stoupá. Skutečný stav je však latentní, proto lze hovořit pouze o odhadu, neboť mnohdy senioři mlčky trpí a pouhá představa, že by vypovídali o tom, co všechno musí nebo museli vydržet, je pro ně nepřekonatelnou překážkou.
V rámci prevence kriminality spojili své síly preventisté Policie ČR a Městské policie v Karlových Varech.
V loňském roce 2010 se podařil policistům a strážníkům v Karlových Varech, společně s předsedkyní Svazu důchodců v Karlových Varech, paní G. Jiravovou, zrealizovat projekt KOS -  zaměřený na seniory.
Předpokladem nového projektu KOS – Klub osamělých seniorů - bylo zajištění a vytvoření podmínek dostupného a dostatečného informačního systému pro seniory v Karlových Varech. 
Vytvořením projektu KOS se tak otevřela seniorům cesta ke komunikaci nejen s odborníky, s médii, ale i s vrstevníky.
Cílem projektu bylo vybavení klubovny Svazu seniorů novým nábytkem a novou moderní  technikou, která by seniorům umožňovala získat aktuální informace o prevenci kriminality, domácím násilí, ochraně před trestnou činností páchanou na nich.
Prostřednictvím moderní techniky se již dnes mohou senioři ve svém klubu seznámit s možnostmi   aktivní ochrany svého bezpečí a majetku, mohou si prohloubit právní vědomí. A nejen to, projekt KOS zpřístupnil seniorům  informace z různých oblastí, umožnil doplnit a rozšířit znalosti z odborných přednášek různých oborů, zkvalitnil   jejich přístup k informacím, výměnu zkušeností a další aktivity.
 
por.PhDr.Papežová Zdeňka
20.1.2011

vytisknout  e-mailem