Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Projekt "Na kole jen s přilbou" pokračuje

Novojičínsko – správné použití cyklistické přilby a dalších bezpečnostních prvků 

Preventivně bezpečností akce "Na kole jen s přilbou" je zaměřená právě na cyklisty a probíhá v rámci celé republiky  https://www.nakolejensprilbou.cz/. V dopoledních hodinách 18. srpna 2020 proběhla tato akce také na cyklostezce v Kopřivnici. Na místě policejní preventisté upozorňovali cyklisty na důležitost používání ochranné přilby při jízdě na kole, přestože zákon tuto povinnost ukládá pouze osobám mladší 18 ti let. Mimo jiné také připomínali, aby dbali na správný stav kola a jeho výbavu, na použití reflexních prvků jak na sobě, tak i na kole.

V roce 2019 se stalo na území České republiky 4 034 dopravních nehod, na kterých měl účast cyklista. Tento počet je v porovnání s předchozím rokem o 188 nehod nižší a zároveň počet fatálních následků těchto nehod poklesl o 3 usmrcené osoby na celkové číslo 36 usmrcených při těchto nehodách. Počet těžce a lehce zraněných při nehodách s účastí cyklisty také klesl, a to celkem o 176 zraněných osob. Na počty nehod s účastí cyklisty má logicky vliv roční období. Nejvíce dopravních nehod se tak v roce 2019 stalo v červnu, červenci a srpnu, další informace na https://www.policie.cz/soubor/rocenka-nehodovosti-2019-pdf.aspx (str.14).

Jízda na kole je mezi lidmi stále častěji vyhledávanou aktivitou, proto policisté cyklistům v průběhu kampaně připomínali, že osoba na jízdním kole je nejzranitelnějším účastníkem silničního provozu a přítomným také rozdali reflexní prvky pro zvýšení bezpečnosti, informativní letáky, cyklistické mapy a dětským účastníkům věnovali pexesa a omalovánky. Občané akci vnímali velmi pozitivně a s policisty na dané téma se zájmem diskutovali.

oddělní prevence
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
19. srpna 2020

vytisknout  e-mailem