Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Promarněné šance

KRAJ: Mladý muž se stále a stále zadlužoval, až vazba pomohla.  

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje šetří případ jednatřicetiletého Brňana, který je obviněn z rozsáhlých podvodů. Přesto, že dostal několik šancí, nakonec skončil ve vazební věznici.
Na svoji osobu paradoxně upozornil sám již říjnu roku 2004. Podal trestní oznámení na muže z Ukrajiny. Oznamovatel uvedl, že cizinec má v držení směnku na víc jak osm milionů korun, kde je zfalšován jeho podpis. Znalecké zkoumání prokázalo pravost podpisu, o trestný čin podvodu tedy nešlo. Případ byl odložen.
 
            V roce 2006 se setkali krajští kriminalisté s mladým Brňanem znovu. Tentokrát kriminalisté zjistili, že si muž půjčoval finanční prostředky od svých známých s příslibem vysokých úroků. Částečně se s nimi i vyrovnával, obratem však žádal další půjčky. Tímto jednáním z důvěřivců vylákal víc jak čtyři a čtvrt milionu korun. V polovině května roku 2008 byl obžalován, v prosinci 2008 pak odsouzen ke třem letům podmíněně.
            V průběhu šetření vyplynulo na povrch, že muži již hodil pomyslný záchranný kruh jeho otec, vlivný podnikatel. Jednalo se o období roku 2002 -2003. Tenkrát, jako třiadvacetiletý mladík, si rozpůjčoval velké finanční částky od svých známých, které dosáhly až k sedmi milionům korun. Podnikatel chtěl syna uchránit trestního řízení a rozhodl se za něj obrovské dluhy zaplatit.
 
            Smutný případ kolotoče dluhů a hráčské vášně nakonec ukončil tenkrát třicetiletý muž sám. Strach dohnal muže v létě loňského roku na Policii České republiky s tím, že se bojí o svůj život a má opět nesplacené půjčky. Říjen 2009 byl ve znamení domovní prohlídky podezřelého, tentýž den byl muž zadržen s návrhem na vzetí do vazby. Až mříže trestné činnosti zabránily. V poslední fázi páchání trestné činnosti svoje podnikání navíc zpestřil o prodej takřka dvacítky vozidel tovární značky Škoda Octavia a Fabia, jež byly majetkem jedné z pražských půjčoven. Naštěstí se podařilo většinu vozidel půjčovně vrátit. Poškozenými se však rázem stali lidé, kteří si pod příslibem lákavých cen nakoupili zánovní vozidla Octavia za 200 000 korun a Fabia za 100 000 korun. Novým majitelům vozidel bylo velmi podezřelé, že stále nemají technické průkazy.  Brňan si vymyslel historku o končícím leasingu a oddaloval termín předání dokumentů.
            Jaká je bilance případu muže, který s přestávkami podváděl poškozené známé takřka 7 let? Muž stačil způsobit další škodu okolo 15 milionů korun, podvedl 22 osob a většinou si půjčoval jednorázově okolo stovek tisíc, vždy s příslibem velkého zúročení. Muži nyní hrozí za trestný čin podvodu 5-10 let za mřížemi a má jistotu, že podmínečný trest bude změněn na nepodmíněný.
 
Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová    
 
           

vytisknout  e-mailem