Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pronásledoval bývalou manželku

ÚO Bruntál - za krádež auta jim slíbil 10 tisíc a další zprávy  

Za odcizení auta jim slíbil odměnu deset tisíc
Policisté objasnili po chvíli krádež vozidla z autobazaru v Bruntále a tři pachatele ve věku od 15 do 17 let následně zadrželi. 
V nočních hodinách dne 1.4.2010 měli odcizit vozidlo Opel, se kterým projížděli Bruntálem. Auto bylo bez registrační značky a toho si všimli projíždějící policisté. Začali auto, které jelo nebezpečně, kličkovalo a přejíždělo do protisměru, pronásledovat. Řidič ujížděl a následně zastavil na ulici J. E. Purkyně a celá osádka začala utíkat. Policisté po krátkém pronásledování jednoho z nich, řidiče, zadrželi. Dalším šetřením zjistili i další dva pachatele, které potom také zadrželi. 
Policejní komisař SKPV zahájil jejich trestní stíhání pro provinění krádeže ve formě spolupachatelství a účastenství. Toho se měli dopustit tím, že jeden z nich přiměl další dva k tomu, aby odcizili z oploceného objektu autobazaru na ulici Zahradní v Bruntále osobní vozidlo a odvezli ho do Ostravy. Slíbil jim odměnu 10 tisíc pro každého. Mladicí ho poslechli a po dohodě měli překonat oplocení objektu a odcizit vozidlo Opel Vectra, které nebylo uzamčené a klíče byly ve spínací skříňce. Jeden z nich auto nastartoval, vycouval a odjel k bráně objektu, kterou pachatelé vysadili. Za branou usedl za volant třetí obviněný, který chtěl jet do centra města, ale všimli si je policisté. Způsobená škoda činí 9 tisíc Kč. Policisté vozidlo zajistili a vrátili majiteli. 
 
Pronásledoval svou bývalou manželku
Policejní komisař SKPV v těchto dnech zahájil trestní stíhání 51letého muže pro přečin nebezpečné pronásledování. Svého trestního jednání se měl dopustit tím, že od ledna do března letošního roku na Bruntálsku soustavně pronásledoval svou bývalou manželku. Vyhledával ji a chtěl být v její blízkosti. Bouchal na okno do jejího bytu a vyčkával u jejího zaměstnání a bydliště. Pokud jí zastihl, tak jí doprovázel, požadoval po ní finanční prostředky, ale především se domáhal, aby ho vzala k sobě do bytu. Své tvrzení zdůrazňoval svou neutěšenou životní situací. Poškozenou kontaktoval více jak ve třiceti případech, a to i přes skutečnost, že mu neustále dávala najevo, že se s ním stýkat a ani vídat nechce. Jednání obviněného mělo na poškozenou tak stresující vliv, že se snažila tajit i svou přítomnost v bytě.
 
Chtěla práci v zahraničí, ale přišla o peníze
S podvodným jednáním přes internet se setkala 19letá dívka z Krnovska. Včera oznámila místním policistům, že přišla o 16 500 Kč. Na oficiálních internetových stránkách pro práci aupair ve Velké Británii si podala inzerát, na který se jí ozval dosud neznámý muž, který jí tuto práci nabídl. Slíbil jí, že vyřídí pracovní povolení a vyžádal si od poškozené různé písemnosti i kopii jejího pasu. Následně se jí ozvala žena, zřejmě pracovnice oficiálních stránek organizace, která jí sdělila, že by si měla uložit částku ve výši 550 liber na účet u Western Union pro její potřebu při pobytu ve Velké Británii a to do doby, než jí bude poskytnuta první mzda za práci. Poškozená tak učinila a peníze zaslala dne 26.3.2010 na účet do uvedené banky. Poté se jí již nikdo neozval a dívka zjistila, že do 3.4.2010, za užití kopie jejího pasu, provedl pachatel ve Velké Británii u banky výběr celé vložené částky. Způsobená škoda činí 16 500 Kč.
V souvislosti s tímto případem upozorňujeme na opatrnost a ověřování informací při zasílání různých plateb či peněz do zahraničí.
 
Z chaty odcizil okrasnou dýku a mačetu
V době od 4. do 7.4.2010 v Albrechticích u Rýmařova dosud neznámý pachatel vysadil tabulku větracího okna v přízemí chaty a dostal se do koupelny. Rozbil výplň dveří a vnikl do prostor chaty. Odcizil okrasnou dýku, mačetu a jízdní kolo. Celková škoda činí 4 500 Kč.
 
Další munice
V průběhu několika dní policistům byl oznámen již třetí případ nálezu munice při pracích na poli, zahradě či jiných činnostech. Tentokrát oznámila 56letý muž, že při zemědělských pracích na poli v Osoblaze nalezl munici. Policisté zjistili, že se jedná o dělostřelecký granát německé výroby z II. světové války, který si na místě převzal přivolaný pyrotechnik.
  
                                                                                             
 komisař por. Bc. Tušková P.
 pisbr@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem