Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Proražená pneumatika

BEROUNSKO – Výmol na komunikaci poničil vozidlo. 

V neděli 28. února 2021 v půl šesté večer řešili berounští dopravní policisté kuriózní nehodu, která se stala v katastru obce Zdice. Padesátiletý řidič osobního vozidla Škoda Octavia jedoucí po silnici č. II/605 ve směru od obce Bavoryně směrem do centra Zdic najel na rovném úseku komunikace předním kolem do výmolu na silnici o velikosti 140 cm x 60 cm a hloubce 10cm, v důsledku čehož došlo k proražení levé přední pneumatiky na vozidle. Ve vozidle cestovala jako spolujedoucí třiačtyřicetiletá žena. Při nehodě nikdo nebyl zraněn. Alkohol byl u řidiče vyloučen provedenou dechovou zkouškou. Škoda byla vyčíslena na 3.000,- Kč.

Majitel komunikace byl vyrozuměn o nehodě a stavu komunikace.

Víte však co dělat, když si auto na takovém výtluku poničíte? Přinášíme Vám pár užitečných rad k tomu, jak si škodu nechat pěkně proplatit!

 Kdo odpovídá za škody vzniklé výtluky v silnici?

Za provozu schopný a bezchybný stav silnic odpovídá vždy vlastník dané komunikace. Vlastníkem silnic II. a III. třídy bývá kraj. Škodu tak můžete vymáhat po správě komunikací daného kraje. V případě dálnic a rychlostních silnic je pak vlastníkem  Ředitelství silnic a dálnic. Ostatní místní komunikace pak většinou budou v majetku obce, na jejímž katastru komunikace leží.

 Může vlastník komunikace odmítnout škodu za poškozenou pneumatiku proplatit?

Může však dojít k situaci, že vlastník cesty díru v silnici řádně vyznačí dopravním značením a pak vzniklou škodu odmítne proplatit s tím, že jste nepřizpůsobili jízdu stavu komunikace. Popravdě řečeno, by v takovém případě nejspíš u případného soudního sporu správce cest uspěl. Rozhodně se nebojte řešit případný spor se správcem komunikace soudní cestou.

Zdroj: Pojištění přehledně.cz

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
2. března 2021

vytisknout  e-mailem