Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Proražená závora a dva poničené automobily

HRADECKO – Rychlý odjezd z nemocnice se nevyplatil. 

V pátek 16. srpna 2019 přijali hradečtí policisté oznámení o dopravní nehodě, která se stala v odpoledních hodinách v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové

Osmasedmdesátiletý řidič osobního automobilu Nissan Almera zatím z nezjištěných důvodů při vyjíždění z brány fakultní nemocnice nejprve prorazil závoru, a poté narazil pravou přední částí vozidla do pravé zádní části automobilu VW Sharan, zaparkovaného podél komunikace. Náraz vůz odhodil ještě na druhé vozidlo Peugeot, které bylo zaparkováno hned vedle. Následně řidič z místa nehody odjel, aniž by učinil opatření daná mu zákonem. Nyní mu hrozí ve správním řízení pokuta 3 500 – 5000 Kč. 

Řidič byl díky kamerovým záznamům rychle vypátrán v místě trvalého bydliště, kde mu policisté provedli dechovou zkoušku. Ta skončila negativním výsledkem.
 
Na vozidlech vznikla hmotná škoda v celkové hodnotě zhruba 77 tisíc korun.

Dopravní policie se dále věnuje šetření veškerých okolností nehody. 

Současně policisté připomínají, jak se zachovat, jste-li účastníkem dopravní nehody, nebo jejím svědkem: 
• zastavte vozidlo, vypněte motor vozidla
• zachovejte klid a rozvahu a nejednejte zbrkle
• zajistěte místo nehody (výstražný trojúhelník, výstražná světla); doporučujeme obléknout si reflexní vestu
• zjistěte stav účastníků nehody (řidičů, spolujezdců, chodců, cyklistů) a v případě zranění poskytněte první pomoc a současně volejte složky Integrovaného záchranného systému (IZS)
• zejména na dálnici je nutné, aby účastníci nehody neprodleně opustili místo nehody na bezpečné místo (za svodidlo po pravém okraji dálnice)
• zdržte se jednání, které by bylo na újmu řádného vyšetření dopravní nehody (zejména požití alkoholických nápojů, omamných či psychotropních látek, přemísťování vozidel)
• je-li nutné, z důvodu obnovy provozu vozidel hromadné dopravy osob, odstranit havarovaná vozidla, vyznačte na vozovce jejich postavení a případné stopy
• nahlaste policii případné poškození obecně prospěšného zařízení (např. sloup veřejného osvětlení)
• prokažte si s dalšími účastníky (včetně možných svědků) nehody svoji totožnost, tj. předložte si vzájemně občanský průkaz a předejte si důležité údaje k vozidlům
• je dobré si místo nehody a poškozená vozidla vyfotografovat; hned na místě dopravní nehody si můžete vyplnit formulář o hlášení škody pro pojišťovnu
• pokud Vám druhý řidič nechce sdělit údaje o sobě a o vozidle, porušuje tím zákon, a proto přivolejte policii; zapište si alespoň registrační značku (RZ) vozidla; jméno pojišťovny, u které je viník pojištěn, lze zjistit na webových stránkách podle RZ vozidla (viz zajímavé odkazy, Česká kancelář pojistitelů)
• řiďte se pokyny dispečerů IZS

Mgr. Lucie Konečná
21.8.2019, 09:00 hod.

Odkazy do noveho okna

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem