Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Prorazil závoru

BLANENSKO: Řidiči vůbec nevadilo, že na přejezdu svítí výstražná světla. 

V pátek 31. července jsme přijali oznámení, že na železničním přejezdu v Rájci Jestřebí prorazil řidič nákladního vozidla závoru. Ze záznamu jsme zjistili, že vozidlo vjelo na přejezd ve chvíli, kdy svítila červená výstražná světla. Jakmile však řidič na přejezd vjel, začaly se sklápět závory. Šofér je prorazil a ujel. Šetřením se nám podařilo tohoto řidiče zjistit a v současné chvíli je předvolaný na policii. Událost šetříme vzhledem k poškození závory jako dopravní nehodu. Tím, že řidič vjel na přejezd v době, kdy je to zakázáno, se dopustil přestupku.

Za tento přestupek hrozí přestupci bloková pokuta až do výše 2 500 Kč nebo ve správním řízení sankce od 2 500 do 5 000 Kč. K tomu náleží i patřičné bodové hodnocení, což je v tomto případě 7 bodů. Pokud se jedná o opakovaný přestupek, může správní orgán udělit řidiči zákaz řízení od 1 do 6 měsíců.

Na červenou zde bohužel přejíždí auta i přechází chodci. Loni v dubnu například starší muž výstražná znamení nerespektoval a již spouštějící se závoru obešel. Na přejezdu se sice rozhlédl, ale přesto, že už se blížil vlak, vstoupil do kolejiště. Chodec pravděpodobně podcenil rychlost vlaku, který se k němu blížil. Rychlík ve směru od Brna na Českou Třebovou jel v té chvíli stodvacetikilo­metrovou rychlostí. Koleje muž stihl přejít těsně před lokomotivou. Smetla ho však tlaková vlna jedoucího vlaku. Muž naštěstí vyvázl jen s poraněnou nohou.

Policisté se na tuto problematiku zaměřují a uskutečňují dopravně bezpečnostní akce, kdy dodržování předpisů na vlakových přejezdech kontrolují. V pondělí 3. srpna například kontrolovali blanenští policisté ve spolupráci s městskými strážníky železniční přejezd v Blansku. Během dvou hodin přešlo na červenou deset chodců. Sedm řidičů a jeden cyklista rovněž nerespektovali výstražná znamení.

por. Mgr. Alice Musilová, 5. 8. 2015


 

vytisknout  e-mailem