Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Protestní shromáždění v Ústí nad Labem

ÚSTÍ NAD LABEM - Shromáždění a pochod v krajském městě 

      Na sobotu 8. října 2011 od 13.00 do 16.00 hodin je do Ústí nad Labem svoláno shromáždění, jehož účelem je podle svolavatele „podpora práv slušných občanů“. Po projevech na Mírovém náměstí se shromáždění vydá na pochod ulicemi Hrnčířská, Velká Hradební, Bratislavská, W. Churchila , Masarykova a skončí na Lidickém náměstí.

      Shromáždění a pochod podporuje Dělnická strana sociální spravedlnosti, se kterou sympatizují pravicoví radikálové. Nemůžeme proto vyloučit, že bude docházet k narušení veřejného pořádku nebo k páchání trestných činů a přestupků. Proto budou shromáždění i pochod monitorovat policisté.
     Na pořádek a bezpečnost ve městě bude dohlížet zhruba 100 příslušníků Policie ČR a 100 strážníků ústecké Městské policie. Kromě toho bude připraveno zhruba 300 policistů z pořádkových jednotek Policie ČR Ústeckého a Libereckého kraje, policejní psovodi se psy a služební koně. Důležitou roli opět sehrají policisté z Antikonfliktního týmu, kteří budou intenzivně komunikovat s účastníky shromáždění a předcházet tak nenásilně možným konfliktům. Celé bezpečnostní opatření bude zároveň monitorovat i policejní vrtulník s kamerou.
      Na příjezdových komunikacích do města budou policisté kontrolovat, zda lidé přijíždějící do centra Ústí nad Labem nemají u sebe zbraně nebo předměty, které lze jako zbraně použít. Podle shromažďovacího zákona totiž účastníci shromáždění nesmějí mít u sebe zbraně, výbušniny nebo i předměty, jimiž lze ublížit na zdraví nebo hrozit násilím.
      Policie ČR je v úzkém kontaktu s vedením  městského úřadu. Během bezpečnostního opatření bude kompetentní úředník z městského úřadu připraven konat v souladu se shromažďovacím zákonem. Konkrétně to znamená, že pokud např. budou účastníci shromáždění páchat trestné činy, může shromáždění rozpustit.
 
     Budeme se snažit, aby bezpečnostní opatření co nejméně narušilo normální život ve městě. Doprava v centru nebude po dobu oznámeného pochodu úplně přerušena, ale pouze na krátkou chvíli, než pochod projde konkrétní ulicí, zastaví dopravní policisté provoz na konkrétní komunikaci. Ústečanům, kteří bydlí po trase pochodu, doporučujeme, aby si v sobotu raději přeparkovali svá vozidla na jiné místo.
 
 
Informace pro novináře:
 
Během bezpečnostního opatření bude na místě poskytovat informace tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje mjr. Jarmila Hrubešová, tel. 724 250 920.
 
Novináře zveme na krátký briefing, který se bude konat v sobotu 8. října 2011 ve 12.30 hodin před budou Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje na Lidickém náměstí č. 9. Zástupce velitele bezpečnostního opaření plk. Vladimír Danyluk stručně pohovoří o chystaném opatření a odpoví na Vaše otázky.
 
Pokud máte zájem o akreditační kartičky, které se podle policistů z pořádkových jednotek jednoznačně osvědčily během opatření ve Šluknovském výběžku, budou pro Vás připraveny v sobotu 8. října 2011 od 12.00 hodin v budově krajského policejního ředitelství na Lidickém náměstí č. 9.
 
mjr. Jarmila Hrubešová
7. 10. 2011

vytisknout  e-mailem