Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Protidrogová prevence na Gymnáziu J. K. Tyla

PREVENCE - Policie ČR se studenty besedovala o drogách. 

Ve dnech 18.9. až 21.9. uspořádalo Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje společně Game over8.jpgs Gymnáziem J. K. Tyla v Hradci Králové speciální vzdělávací projekt nazvaný „Nebuď Game Over“, který byl zacílen na žáky, jejich rodiče a pedagogy. V rámci 10 přednáškových bloků byli posluchači seznámeni s nejrozšířenějšími mýty o drogách a byly jim zároveň předloženy informace a informační zdroje, které tyto mýty vyvracejí a uvádějí na pravou míru. Potvrdilo se například, že jedním z hlavních mýtů, který je mezi studenty rozšířen a s nímž se často setkávají, je domněnka, že v České republice existuje určité množství drog, které je možné držet legálně. Zároveň byli účastníci přednášek překvapení, jak je historie drog obsáhlá a poučná. Řeč přišla také na téma „pervitin jako český vynález“ a například na základě rozboru populární literatury a kinematografie měli posluchači možnost posoudit, jak věrohodně jsou zde vyobrazovány osoby užívající návykové látky a do jaké míry se jedná o autorovu fikci.

Blok pro pedagogy a školní preventisty obsahoval jednak základní informace o mýtech o drogách rozšířených mezi studenty, ale také Policie ČR představila posluchačům zákonné podmínky pro testování žáků na návykové látky. Přednáška reagovala především na platnost zákona č. 65/2017 Sb. O ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve kterém bylo jasně vymezeno za jakých okolností a kdo je oprávněn vyzvat osobu mladší 18 let k podrobení se testu na přítomnost návykových látek v těle. Následná diskuze s pedagogy potvrdila, že návykové látky jsou aktuální a všude přítomné téma, které je potřeba systematicky řešit.

Součástí projektu byla také výstava studentských děl, jejichž motivem byly právě návykové látky, a také ukázka „protidrogového kufříku“, který pro své preventivní aktivity používá Policie ČR.

por. PhDr. Ondřej Moravčík
25.9.2017; 11:50

vytisknout  e-mailem