Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Protiprávní činy páchané dětmi a trestná činnost páchaná na dětech

Zveřejnění podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka se domáhala následujících informací:

„1/ „Výslechy dětí mladších 10 let provádějí specialisté, to znamená policisté, kteří mají zvláštní průpravu pro zacházení s mládeží." - jakou průpravu konkrétně, jací specialisté, jak jsou vřazeni do organizační struktury PČR?

"V souvislosti s účinností zákona č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže, byly v rámci krajských ředitelství PČR a útvarů zřízených v rámci krajského ředitelství včetně územních odborů vyčleněni specialisté zařazení u Služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV). Tito specialisté v prvé fázi prošli odborným školením pořádaným Policejním prezidiem a získali certifikát, který je opravňoval k práci s dětmi. Proškolování těchto specialistů je prováděno průběžně, bylo rozšířeno o využívání speciálních výslechových místností a výcvik vedení výslechu dětí v těchto místnostech. Specialisté jsou takto vzděláváni v rámci celoživotního vzdělávání policistů." - jaké odborné školení pořádané

Policejním prezidiem, jaký certifikát, kdo byl garantem, jaké průběžné proškolování, a jaké je další vzdělávání (frekvence, zkoušky, u jakého subjektu, ne/povinné, volitelné apod.)

2/ § 102 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších přepisů praví, že "k výslechu se přibere orgán sociálně-právní ochrany dětí nebo jiná osoba mající zkušenosti s výchovou mládeže, která by se zřetelem na předmět výslechu a stupeň duševního vývoje vyslýchané osoby přispěla k správnému vedení výslechu" a zároveň " Osobě mladší než 18 let lze klást otázky jen prostřednictvím orgánu činného v trestním řízení".

- Jaká "jiná osoba mající zkušenost s výchovou mládeže" se přibere?

- "přibere" neznamená "může přibrat", tj. přibírá se vždy, ev. dle jakých pravidel?

- A jaká je možnost intervence OSPOD/osoby mající zkušenost s výchovou, když "lze klást otázky jen prostřednictvím orgánu činného v trestním řízení"?

- jak probíhá interakce mezi vyslýchajícím, vyslýchaným nezl. a OSPOD, jak je OSPOD činný či nečinný

3/ obecně jakou kvalifikaci a odbornou způsobilost mají či musí mít " specialisté, to znamená policisté, kteří mají zvláštní průpravu pro zacházení s mládeží"? A zda-li je tato informace předmětem utajení.“

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

Ad 1)  Příslušníci Policie České republiky, kteří se specializují na předcházení, odhalování, prověřování a vyšetřování protiprávních činů páchaných dětmi (tj. osobami mladšími než 18 let) a trestných činů páchaných na dětech, absolvují specializační kurzy zaměřené m. j. na uplatňování zásad kriminalistické taktiky a psychologie při komunikaci s dítětem (zejména se zřetelem k ochraně oběti před druhotnou viktimizací) s ohledem na fázi psychologického vývoje dítěte a jeho procesní postavení v trestním řízení a na způsob provádění výslechu dítěte ve speciální výslechové místnosti. Tyto specializační kurzy služby kriminální policie a vyšetřování jsou pořádány Útvarem policejního vzdělávání a služební přípravy Policie České republiky v jeho vzdělávacích zařízeních. Specialisté Policie České republiky pro práci s dětmi jsou zařazeni v odboru obecné kriminality úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky, v odborech obecné kriminality krajských ředitelství policie, v odděleních obecné kriminality územních odborů krajských ředitelství policie (respektive v odděleních obecné kriminality útvarů zřízených v rámci krajských ředitelství policie), případně na jiných pracovištích, kde se koná trestní řízení, je-li to účelné.

Příslušníci Policie České republiky, kteří se specializují na předcházení, odhalování, prověřování a vyšetřování protiprávních činů páchaných dětmi a trestných činů páchaných na dětech, povinně absolvují tříměsíční specializační kurz věnovaný aplikaci zákona č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů (zákon o soudnictví ve věcech mládeže), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů a o změně některých zákonů (zákon o obětech trestných činů), ve znění pozdějších předpisů. Na základě absolvování tohoto kurzu jsou certifikováni k výkonu služby jako specialisté služby kriminální policie a vyšetřování pro práci s dětmi. Svou odbornost mohou dále zvyšovat v dalších specializačních kurzech, např. v kurzu věnovaném problematice výslechu dětského svědka nebo problematice zvlášť zranitelné oběti (oba uvedené kurzy standardně absolvují všichni specialisté služby kriminální policie a vyšetřování pro práci s dětmi). Kromě toho úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky a samostatně také jednotlivá krajská ředitelství policie organizují instrukčně metodická zaměstnání určená pro specialisty služby kriminální policie a vyšetřování a zaměřená na metodiku práce s dětmi obecně a dětskými oběťmi zvlášť.  

Ad 2) Jinou osobou mající zkušenosti s výchovou mládeže uvedenou v ustanovení § 102 odst. 1 zákona č. 41/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, může být např. pedagogický pracovník (učitel, vychovatel). Policejní orgán v souladu s ustanovením § 102 odst. 1 uvedeného zákona přibírá k výslechu orgán sociálně-právní ochrany dětí nebo jinou osobu mající zkušenosti s výchovou mládeže vždy. Možnosti intervence takto přibraného orgánu, respektive osoby, jsou popsány v ustanovení § 102 odst. 1 uvedeného zákona. Interakce mezi takto přibraným orgánem, respektive osobou, a vyslýchanou osobou mladší než 18 let se uskutečňuje prostřednictvím policejního orgánu buď přímo, anebo v případě využití speciální výslechové místnosti elektronicky.

Ad 3) Viz ad 1). Zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů, v § 19 odst. 2 obecně stanoví, že příslušník bezpečnostního sboru musí splňovat pro služební místo, na které je ustanoven, zákonem stanovený stupeň vzdělání a též požadavek oboru nebo zaměření vzdělání, je-li pro toto služební místo stanoven, případně další odborný požadavek a jiný zvláštní požadavek, jestliže je pro toto místo stanoven. Informace charakterizující služební místo specialisty služby kriminální policie a vyšetřování pro práci s dětmi ve vztahu k požadovanému vzdělání nejsou utajovanými informacemi ve smyslu zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů.             

PhDr. Jiří Vokuš, 24. května 2019

vytisknout  e-mailem