Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Prověřování dopravní nehody ukončeno

ROKYCANY - Řidič, který nehodu zavinil, řídil pod vlivem alkoholu. Nehodu, při které řidič zemřel, policejní orgán odložil. 

Dne 10. srpna loňského roku po půl desáté dopoledne došlo na silnici II/183 k tragické dopravní nehodě. Prvotním šetřením na místě bylo zřejmé, že řidič ve vozidle Peugeot jedoucí od Rokycan na Šťáhlavy z nezjištěných důvodů přejel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem značky Citroën. Řidič z vozidla Peugeot (ročník 1975) utrpěl zranění, kterým na místě podlehl. Druhý padesátiletý řidič zůstal po střetu ve vozidle zaklíněn a po vyproštění byl letecky transportován do nemocnice. Veškerými okolnostmi popsané dopravní nehody se zabývali rokycanští kriminalisté z oddělení obecné kriminality. Po obdržení znaleckých posudků a zadokumentování výpovědí svědků byl případ ukončen. Znaleckými posudky bylo zjištěno, že za nehodou stál alkohol. Hladina alkoholu v krvi s výsledkem přes 2,8 promile u řidiče prokázala, že v době nehody byl ve stavu těžké opilosti. Dle vyjádření znalce ve znaleckém posudku dochází v tomto stavu již k výrazným poruchám funkcí psychických, motorických a senzorických. Takový stupeň opilosti je zcela neslučitelný s řízením a ovládáním jakéhokoliv motorového vozidla v silničním provozu. Tomu odpovídaly i výpovědi svědků, že řidič vozidla Peugeot po komunikaci „kličkoval“ a nakonec skončil v protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem. Prověřování případu bylo dne 29. ledna policejním orgánem ukončeno – případ byl odložen, jelikož trestní stíhání není přípustné proti tomu, kdo zemřel.
Nejen připomenutím této tragické dopravní nehody upozorňujeme řidiče, že alkohol za volant nepatří. Nejedná se totiž o ojedinělý případ, kde si právě alkohol vyžádal tu největší „daň“ – lidský život a vážné zranění druhého řidiče.

por. Hana Kroftová, DiS.
31. ledna 2019

vytisknout  e-mailem