Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Prověřování pokusu vraždy v Ostravě

MSk - Krajští kriminalisté převzali prověřování případu útoku lahví se zápalnou látkou 

           Dne 14. března 2010, krátce před 4. hodinou ranní, vhodil dosud nezjištěný pachatel přes okno do jednoho z domu v Ostravě láhev se zápalnou látkou. V místnosti, kam láhev dopadla, spala třináctiletá dívka, která se probudila a zabránila uhašením láhve rozšíření požáru. V domě se v té době nacházelo několik dalších osob. Policisté z Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Ostrava začali ihned po oznámení s rozsáhlým prověřováním. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Je potřeba konstatovat, že ostravští policisté odvedli velmi dobrou práci.
 
            Jedna z mnoha prověřovaných verzí nyní nasvědčuje také možnosti spáchání zvlášť závažného trestného činu. K prověřování těchto zvlášť závažných skutků je věcně příslušný policejní orgán Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Krajští kriminalisté proto včera od kolegů z Městského ředitelství policie Ostrava spisový materiál převzali a budou pokračovat v prověřování předmětného protiprávního jednání.
 
            Policisté služby kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství prověřují předmětné protiprávní jednání jako trestný čin vraždy ve stadiu pokusu (§ 140/3 písm. c), g) trestního zákoníku)). Skutek byl takto kvalifikován, protože jednou z vyšetřovacích verzí, která je ale v současné době na stejné úrovni se všemi ostatními vyšetřovacími verzemi, je spáchání činu z rasových důvodů.
 
            Jak jste byli informováni, byl vytvořen speciální pracovní tým. Tým, dosud složený z policistů a dalších pracovníků Městského ředitelství policie Ostrava, bude pokračovat ve své činnosti, přičemž bude dále rozšířen o policisty z krajského ředitelství. Všichni členové týmu budou pokračovat i nadále v prověřování s maximálním nasazením tak, jako do současné doby ostravští policisté.
 
            Z dosavadního prověřování je možné sdělit, že kriminalisté prozatím neobdrželi výsledky zadaných expertiz. Vyhodnocení zajištěných stop z místa činu, které provádí policisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství, je samozřejmě především časově náročné. Policisté již požádali o podání vysvětlení množství osob, které měly nebo by mohly mít s prověřovanou událostí jakoukoli souvislost. Veškeré zjištěné, ale i vyhledané informace analyzují a prověřují.
 
            Ani v této chvíli není možné vyvrátit, nebo potvrdit jakoukoli vyšetřovací verzi. Není dále v žádném případě možné komentovat jakoukoli informaci, která vyzdvihuje, nebo naopak potlačuje kteroukoli z verzí. Policisté tedy stále pracují s několika variantami motivu útoku: mohlo se jednat o podnikání poškozených, mezilidské vztahy, rasový útok nebo náhodný trestný čin.
 
            Jakmile bude možné sdělit veřejnosti další informace, popřípadě dojde v prověřování k zásadnímu posunu, učiníme tak.
 
                                                                                                                         
por. Mgr. Soňa Štětínská
18. března 2010
                                                                                                 

vytisknout  e-mailem