Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Prověřování tragické nehody bylo ukončeno

PELHŘIMOVSKO: Řidiče jsme obvinili ze dvou trestných činů 

Kriminalisté z oddělení obecné kriminality územního odboru Pelhřimov ukončili v uplynulých dnech rozsáhlé prověřování případu tragické dopravní nehody, která se stala 16. září loňského roku na silnici III. třídy na Pelhřimovsku. Tento týden jsme zahájili trestní stíhání dvaašedesátiletého řidiče osobního vozidla a obvinili ho z trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě prokázaní viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až šesti let.

Oznámení o dopravní nehodě jsme na integrovaném operačním středisku přijali 16. září loňského roku kolem sedmnácté hodiny. Řidič osobního motorového vozidla tovární značky Jaguar XF projížděl po silnici III/11255 a jel ve směru od obce Rynárec na obec Houserovka. V rámci prověřování okolností dopravní nehody, vyhodnocení všech zajištěných stop na místě nehody a na základě závěrů znaleckých posudků kriminalisté stanovili průběh nehodového děje.

Řidič osobního vozidla Jaguar XF se při jízdě dostatečně nevěnoval řízení vozidla a nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace. Při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládl řízení a s vozidlem vyjel pravými koly vpravo mimo komunikaci. Následně přejel s vozidlem do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím osobním vozidlem Ford Focus. V tomto vozidle v době nehody cestovaly tři osoby. Pětapadesátiletý řidič osobního vozidla utrpěl při střetu zranění neslučitelná se životem a na místě nehody zemřel. Těžké zranění utrpěla pětadvacetiletá spolujezdkyně na zadním sedadle, která na následky zranění zemřela v nemocnici. Těžce zraněna byla také devětačtyřicetiletá spolujezdkyně, která seděla na předním sedadle.

Prověřování celého případu bylo složité a časově náročné, a to především s ohledem na vypracování několika znaleckých posudků z oboru dopravy a zdravotnictví.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

7. duben 2017

vytisknout  e-mailem