Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Provoz na D1 sledovali z vrtulníku

KRAJ VYSOČINA: Policisté budou podobné akce na dálnici D1 opakovat 

Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov a jejich kolegové ze služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ve spolupráci s Leteckou službou Policie České republiky realizovali uplynulý pátek  v odpoledních hodinách dopravně bezpečnostní akci, v rámci níž zaměřili dohled především na chování řidičů v modernizovaných úsecích a na přilehlých silnicích prvních tříd. Do akce byl nasazen také policejní vrtulník, jehož posádka  sledovala dodržování  zákona o provozu na pozemních komunikacích ze vzduchu a zjištěná porušení předávali policisté k realizaci hlídkám na dálničním tělese.

Policisté v rámci odpolední akce zkontrolovali na dálnici D1 celkem 205 vozidel a zjistili 67 přestupků, z nichž 63 vyřešili uložením pokuty v příkazním řízení a čtyři přestupky policisté zadokumentovali a předají je k vyřízení do správního řízení. Při dopravě bezpečnostní akci zjistili  devět překročení nejvyšší povolené rychlosti a všechny přestupky byly vyřešen na místě uložením pokuty v příkazním řízení. V jednom případě zjistili řidiče pod vlivem alkoholu, když naměřená hodnota nepřesáhla  jedno promile, čtyři řidiči nepoužili během jízdy bezpečnostní pásy, čtyři vyjeli s vozidlem, které nebylo v řádném technickém stavu a čtyři řidič neměli na vozidle platnou dálniční známku. V jednom případě řidič nákladního vozidla  nedodržoval bezpečnostní přestávky a dobu jízdy. V jednom případě  porušená zákona o provozu na pozemních komunikacích policisté rozhodli o uložení kauce  ve výši 25 000 korun.

„Nasazení policejního vrtulníku jsme využili především k monitorování chování řidičů nákladních vozidel, kteří často bezdůvodně využívají k jízdě  levý jízdní pruh a brání tak na dálnici v plynulosti provozu. Navíc, když dojde na dálnici, zejména v úsecích v opravě, k nějaké dopravní nehodě nebo jiné mimořádné události, kamiony nám pak blokují oba zúžené jízdní pruhy a komplikují nejen příjezd složek integrovaného záchranného systému na místo, ale také odstraňování následků nehod,“ uvedl npor. Mgr. David Jirák, vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov. S intenzivními kontrolami na dálnici D1 musí denně řidiči počítat zejména na konci prázdnin, kdy předpokládáme s mnohem vyšší intenzitu provozu především v souvislosti s návraty z dovolených.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

23. srpen 2018

vytisknout  e-mailem