Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Provozní a lokalizační údaje a Národní databáze DNA

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal následujících informací:

 „A)

1) V kolika  případech  požádala  Policie ČR  o provozní  a lokalizační údaje poskytovatele služeb  elektronických  komunikací  dle § 68 zákona  o policii  v jednotlivých měsících roku 2013 (květen-prosinec 2013)?

2) V kolika  případech  požádala  Policie ČR  o provozní  a lokalizační údaje poskytovatele služeb  elektronických komunikací  dle § 71 zákona  o policii  v jednotlivých  měsících roku 2013 (květen-prosinec 2013)?

3) V kolika  případech  požádala  Policie ČR  o provozní  a lokalizační údaje poskytovatele služeb  elektronických komunikací  dle § 88a  trestního  řádu  v jednotlivých  měsících roku 2013 (květen-prosinec 2013)? Poprosím o sdělení čísel za jednotlivé měsíce zvlášť.

4) Kolik různých subjektů zažádalo o proplacení nákladů vzniklých v souvislosti s uchováváním provozních a lokalizačních údajů?

5) Jaká je celková částka vyplacená Policií ČR za období květen-prosinec 2013 subjektům povinným provozní a lokalizační údaje uchovávat?

B)

1) Kolik profilů DNA je v současné době uloženo v tzv. Národní databázi DNA v jednotlivých kategoriích (stopy z místa činu, profily identifikovaných osob)?

2) Kolik profilů DNA osob, které nebyly odsouzeny pro úmyslný trestný čin, je v současné době uloženo v Národní databázi DNA? (Otázka se týká pouze osob ztotožněných, nikoli tedy stop.)

3) Kolik profilů DNA přibylo v databázi za rok 2013?

4) Žádám   o  poskytnutí   veškerých   interních   pokynů   policejního   prezidenta,   které v  současné době regulují vedení Národní databáze DNA.“

Policie České republiky poskytla žadateli veškeré informace požadované v bodech A 1) až A 5) a B 1) až B 3) a zároveň vydala rozhodnutí o částečném odmítnutí předmětné žádosti o informace ve vztahu k jejímu bodu B 4).

Správní žalobou podanou žadatelem ve vztahu k vyřízení bodu B 4) jeho žádosti se zabýval Městský soud v Praze a tento soud svým rozsudkem ze dne 18. prosince 2018 napadené rozhodnutí povinného subjektu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu řízení. Povinný subjekt ještě jednou posoudil předmětnou žádost o informace ve vztahu k jejímu bodu B 4) a dospěl k závěru, že důvody, pro které odepřel žadateli poskytnutí části informací z pokynu policejního prezidenta č. 250/2013, o identifikačních úkonech (dále jen „PPP č. 250/2013“), který byl informací požadovanou v tomto bodě žádosti, již pominuly. Poskytl proto žadateli text uvedeného interního aktu řízení Policie České republiky v posledním platném a účinném znění v plném rozsahu, včetně všech příloh. Zároveň sdělil žadateli, že PPP č. 250/2013 pozbyl platnosti dnem 31. prosince 2014 a byl nahrazen aktuálně platným a účinným pokynem policejního prezidenta č. 275/2016, o identifikačních úkonech.            

PhDr. Jiří Vokuš, 7. února 2019

vytisknout  e-mailem