Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Prozatím 326 podvedených

NOVOJIČÍNSKO-se škodou téměř 700 tisíc  

Lákavý inzerát na prodej ponorných čerpadel a biolamp oslovil více jak 3 stovky zájemců. Dodané zboží však neodpovídalo nabízenému druhu a kvalitě. Vzniklá škoda dosáhla téměř 700 tisíc korun.
 
Podezřelý 45letý muž z Kopřivnice nabízel formou inzerátů čerpadla a biolampy od roku 2012. Poškození jsou z celé republiky. Přítrž jeho jednání, alespoň prozatím, učinilo sdělení obvinění komisařkou oddělení hospodářské kriminality v Novém Jičíně.
Dodávaná čerpadla měla hodnotu zhruba 750 korun, jím inzerovaná kolem 1800 korun, běžně se prodávala za částku kolem 7 tisíc. Stejně i nabízené a dodávané biolampy za 300 korun nabízel kolem 2 tisíc, v daném období prodávané za nesrovnatelně vyšší cenu.
Kupující uvěřili cenové nabídce nabízeného zboží, to si objednali, poštovní dobírkou však dostali jiné, funkční, ovšem za úplně jinou cenu a v jiné kvalitě.
Mnozí z kupujících kontaktovali prodejce a žádali výměnu či vrácení peněz. Nedočkali se. Mnozí vyhodnotili situaci a když byl prodejce nekontaktní, věc více neřešili. Část z nich však podala na policii oznámení s podezřením ze spáchání podvodu. Postupně začaly přicházet oznámení z celé republiky. Postoupením jednotlivých případů ze Semil, na základě místní příslušnosti začalo, oddělení hospodářské kriminality v Novém Jičíně případ řešit.
Dnes má podezřelý sděleno obvinění s podezřením ze spáchání přečinu neoprávněného podnikání a zločinu podvodu se škodou téměř 700 tisíc korun.
 
Ze shromážděných důkazů je zřejmé, že zboží prodával vědomě v jiné kvalitě s jasným úmyslem lidi podvést a nedovoleně podnikat. Na svou obhajobu však podezřelý uvádí opak, s odkazem že nikoho podvést nechtěl, že se jedná o pouhé nedorozumění jak z jeho strany, tak ze strany kupujících. Získané peníze použil pro svou potřebu.
 
V trestním zákoníku je uvedeno, že zločinu podvodu se dopustí ten, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti a způsobí tak na cizím majetku značnou škodu. Nedovoleného podnikání se dopouští ten, kdo neoprávněně ve větším rozsahu poskytuje služby nebo provozuje výrobní, obchodní nebo jiné podnikání a způsobí takovým činem značnou škodu - nejméně 500 tisíc korun. V případě uznání vinným mu hrozí až 8 let trestu odnětí svobody.
 
 Nový Jičín, 2.7.2015   
por. Mgr. Petr Gřes
komisař / skupina tisku a prevence / Nový Jičín

vytisknout  e-mailem