Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Průběh bezpečnostního opatření

Bezpečnostní opatření v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v metropoli vstoupil do třetího dne. 

  • Okolo druhé hodiny ranní se policie zabývala projekcí vysílající nápisy do prostor Pražského hradu, jelikož byla tato záležitost směřována do prostoru dotčeného bezpečnostním opatřením v rámci státní návštěvy čínského prezidenta. Na základě provedených opatření se podařilo ustanovit pravděpodobnou konkrétní lokalitu na Malé Straně, ze které měla být projekce šířena, kdy tato oblast nespadá do stanoveného bezpečnostního perimetru. Na základě zhodnocení všech prvotních informací policie neshledala protiprávnost tohoto jednání.
  • Policie ČR byla dnes ze strany některých médií konfrontována s údajným cíleným sundáváním Tibetských vlajek z oken budov v blízkosti hotelu Hilton, což jednoznačně odmítáme. Policie ČR v rámci zajišťování bezpečnosti chráněných osob vyhodnocuje jednotlivá rizika, kdy jedním z potenciálních rizik je i zakrytí okna za současného pohybu osob za tímto zakrytím. Na vyhodnocení rizikovosti nemá přitom zásadní vliv to, čím konkrétně je okno zakryto. V rámci bezpečnostního perimetru jen v okolí hotelu Hilton jsme během trvání bezpečnostního opatření dosud odstraňovali z oken předměty, za kterými byl patrný pohyb osob, téměř v deseti případech. Šlo přitom nejen o vlajky různých států, ale i o další předměty, jako jsou noviny apod.

    Policisté i v průběhu dnešního dopoledne řešili několik drobných potyček a incidentů mezi názorovně odlišnými skupinami osob. Tato opatření se však dosud obešla bez větších problémů.
  • S dočasně omezeným provozem se setkali Pražané kolem 11. hodiny dopolední v oblasti Národní třídy, Pohořelce apod. a to v souvislosti s průjezdem kolony s chráněnými osobami. Policisté v této souvislosti řešili celou řadu nestandardních situací a incidentů:

  • V okolí Strahovského kláštera se příznivci i odpůrci návštěvy čínského prezidenta dostali do bezprostřední blízkosti plánované trasy prezidentské kolony. Policisté z antikonfliktního týmu i dalších útvarů policie se nakonec s účastníky dohodli na přesunu do bezpečné vzdálenosti.
  • Na Dlabačově došlo ke slovní potyčce dvou názorově odlišných osob. Příznivec čínského prezidenta posléze napadl odpůrce a strhl mu tibetskou vlajku. Oba aktéři potyčky skončili na policejní služebně.
  • U kavárny Slávie na Národní třídě napadla dvojice cizinců s trvalým pobytem v ČR dívku a přes její nesouhlas se ji pokusili zabalit do čínské vlajky. Oba cizinci skončili na policejní služebně.
  • Na Petřínskou rozhlednu vnikl jedinec bez platné vstupenky. Po té, co byl policisty vyveden, vyšlo najevo, že zde chtěl vyvěsit tibetskou vlajku. Muž skončil na policejní služebně pro podezření z přestupku proti majetku.

          mjr. Mgr. Andrea Zoulová - 30. března 2016 12:45

vytisknout  e-mailem